LA INFORMACIÓ A LES XARXES

Facebook instal·larà a Barcelona un centre de control i detecció de 'fake news'

L'empresa ocuparà vuit plantes de la Torre Glòries i ocuparà unes 500 persones

zentauroepp42550998 reportaje politica barcelona  visita plaza glorias glories i180507094819

zentauroepp42550998 reportaje politica barcelona visita plaza glorias glories i180507094819

4
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Una altra multinacional escull Barcelona per instal·lar-s’hi. La xarxa social Facebook ha elegit un dels emblemes de Barcelona, la icònica torre Glòries (abans torre Agbar), per instal·lar-hi un centre operatiu des del qual combatre i esborrar el contingut nociu de la xarxa social com les notícies falses ('fake news') i altres continguts inapropiats. El centre, que es posarà en marxa en els propers mesos, donarà feina a unes 500 persones.

La xarxa social viu dies convulsos després del’escàndol de Cambridge Analytica. Abans de la fuga de dades, tanmateix, ja tenia una altra polèmica sobre la taula: les notícies falses. Per combatre les 'fake news', la companyia va posar en marxa fa un any noves eines, i va iniciar l’obertura de centres de control d’aquest tipus de continguts per tot el món després de detectar la seva ingerència en eleccions com les dels EUA, França i Alemanya. "Tenim unes 15.000 persones treballant en seguretat i revisió de continguts. En tindrem més de 20.000 a finals d’any", va dir el fundador de l’empresa, Mark Zuckerberg, en el Congrés dels EUA.

Facebook ha escollit Barcelona per instal·lar un d’aquests centres de revisió. Facebook no serà el llogater directe, sinó una empresa que treballa per a la xarxa social denominada  Competence Call Center (CCC). Es tracta d’una empresa austríaca experta en atenció al client avançada (no només atenció telefònica, sinó tota mena de serveis) que ja treballa per a la xarxa social en altres països com Alemanya. De fet, aquesta empresa ja compta amb un altre centre de control de continguts, similar al que es crearà a Barcelona, a la ciutat alemanya d’Essen. En aquestes oficines també hi treballen uns 500 treballadors, que s’encarreguend’esborrar missatges, fotos i vídeos que violen les normes de la xarxa social. La firma CCC també treballa en l’actualitat per a altres gegants dels negocis en línia, com el gestor de pagaments en línia PayPal i el del comerç electrònic eBay.

A Barcelona, CCC ha escollit l’edifici dissenyat per Jean Nouvel després de l’assessorament de la consultora immobiliària Engel & Völkers, segons ha confirmat aquesta firma després que la notícia fos avançada pel diari econòmic ‘Cinco Días’. Per la seva banda, fonts de Facebook afirmen que de moment no fan comentaris sobre aquest assumpte. 

Vuit plantes

La companyia que treballarà per a Facebook llogarà 9.000 metres quadrats de la torre Glòries, és a dir, vuit plantes, amb la intenció d’inaugurar el centre durant els propers mesos, segons apunten altres fonts. En total, unes 500 persones treballaran a la Torre Glòries, un espai que havia d’acollirl’Agència Europea del Medicament en cas que Barcelona hagués estat elegida com a nova seu i que, després de descartar-se aquesta opció, serà un espai dedicat a oficines. "Podem confirmar que CCC està oferint 500 noves feines a Barcelona a la torre Agbar", han confirmat a aquest diari fonts de CCC, que, tanmateix, han declinat comentar per a quines empreses treballaran.

La companyia CCC ja està buscant treballadors per a les oficines de Barcelona, tal com anuncia a la seva pàgina web. Busca des de responsables de qualitat, recursos humans i operacions fins a ‘community managers’ amb diversos idiomes (català, francès, noruec, portuguès, holandès, danès, suec, espanyol...). L’empresa ofereix salaris per al primer any d’a partir de 24.000 euros (depenent de l’idioma), contracte permanent, assegurança privada i "begudes i snacks" gratis. Les ofertes per als 'community managers’ (entesos com a moderadors de continguts) aclareixen que s’encarregaran d’"examinar i revisar el contingut de les xarxes  socials (...) d’acord amb les normes d’ús” i "investigar, prevenir i resoldre els desafiaments relacionats amb els comptes". A més, avisa que "els continguts poden contenir imatges gràfiques i continguts ofensius".

La feina

Als centres que Facebook té subcontractats a Alemanya (a més del d’Essen en té un altre a Berlín), els treballadors s’encarreguen, per exemple, de revisar continguts que altres usuaris denuncien com a inapropiats. A nivell global, es denuncien més de 6 milions de continguts cada setmana, que són revisats per milers d’empleats d’aquests centres. Els continguts van des de simples comentaris a apologia de la violència. Aquests 'moderadors’ decideixen si els continguts poden publicar-se o no.

Notícies relacionades

Facebook ja va anunciar al setembre que pensava lluitar contra les notícies falses entre els usuaris espanyols. A començaments d’abril, a més, va esclatarl’escàndol de Cambrige Analytica, un cas en què es va descobrir que les dades de desenes de milions d’usuaris van arribar a un proveïdor que va utilitzar aquesta informació per crear perfils amb finalitats electoralistes.

La torre

La torre Glòries, amb una superfície bruta de 37.614 metres quadrats i 34 plantes, és propietat de Merlin Properties. A l’edifici, que és buit des del 2015 després que Agbar es traslladés a la Zona Franca de Barcelona, s’hi estan fent obres de rehabilitació i es preveu que sigui completament operatiu el 19 de maig. 

Amazon també aposta pel 22@

L’aposta de Facebook per Barcelona no és l’única d’una multinacional per la ciutat. L’abril passat Amazon va obrir les instal·lacions del nou Seller Support Hub, un centre multilingüe que dona suport al creixent número de pimes que venen a través d’Amazon Marketplace.  Més de 200 empleats estan treballant a les noves instal·lacions d’aquest centre, que permetrà la creació d’un total de 500 llocs de treball a Barcelona en els propers anys. Aquestes noves instal·lacions, situades al districte tecnològic 22@ també acolliran el nou Centre d’Investigació i Desenvolupament centrat en Machine Learning que Amazon obrirà en els propers mesos.