VIOLÈNCIA POLÍTICA

Quatre ultres detinguts per atacar l'alcalde de Salònica

Yannis Butaris va ser acusat de traïdor de la pàtria i agredit a puntades i cop d'ampolla

Tsipras: "No són indignats, sinó pinxos de la ultradreta"

zentauroepp43416245 the01  thessaloniki  greece   19 05 2018   mayor of thessalo180521134104

zentauroepp43416245 the01 thessaloniki greece 19 05 2018 mayor of thessalo180521134104 / STR

2
Es llegeix en minuts
Efe

La policia grega ha detingutquatre persones en relació amb el brutal atac a l’alcalde de Salònica, Yannis Butaris, després d’un acte de commemoració de la matança dels grecs del mar Negre a mans de l’Exèrcit turc el 1919, dissabte a la nit.

Segons informen avui els mitjans locals, entre els detinguts hi ha un de menor d’edat, i un home amb antecedents per atracament.

Els fets han passat després d’assistir a aquest acte, mentre Butaris tornava al seu cotxe.

Un nombrós grup de persones han començat a perseguir-loi acusar-lo de trair la pàtria, i li han llançat ampolles d’aigua i altres objectes.

L’ambient s’ha continuat escalfant i alguns homes li han clavat cops de puny i puntades de peu, sense que hi hagués forces de seguretat per assistir-lo, tret del seu guardaespatlles.

L’alcalde ha patit diverses ferides de poca consideració, però ha hagut de passar la nit a l’hospital com a mesura de precaució.

La policia continua avaluant aquest dilluns el material gràfic recollit pels nombrosos mitjans presents, i no es descarta que hi hagi més detencions.

Enemic dels ultranacionalistes

Butaris, un independent liberal, ha provocat diverses vegades la violència dels ultranacionalistes grecs pel seu caràcter conciliador, tant amb els turcs com en relació amb el conflicte sobre el nom de l’Antiga República Iugoslava de Macedònia.

L’alcalde de Salònica s’ha pronunciat així mateix a favor dels drets delshomosexuals, i això ha provocat crítiques del bisbe ultraconservador de Salònica, Ánthimos.

Un altre "pecat" de Butaris segons els ultranacionalistes és la feina que fa per a la creació d’un museu de l’Holocaust a Salònica, la ciutat grega que abans de la segona guerra mundial tenia la comunitat jueva més nombrosa del país.

La deportació dels jueus de Salònica es va fer amb la complicitat de sectors de la societat local, i això constitueix un tabú per als ultranacionalistes grecs.

"Els meus avantpassats són del Ponto (procedents del mar Negre) i em va enfurismar veure Butaris assistir a l’acte, ja que en el passat havia fet declaracions provocadores contra els grecs pòntics”, ha declarat a la policia, segons els mitjans locals, un dels detinguts.

Reaccions

L’atac va desencadenar una onada d’indignació entre la classe política, tret del partit neonazi Alba Daurada, que va aplaudir l’atac a més d’alguns polítics aïllats de l’espectre conservador.

Notícies relacionades

El primer ministre, Alexis Tsipras, va afirmar que els que van agredir Butaris "no són indignats", sinó "pinxos de la ultradreta" que hauran de respondre davant de la justícia per les seves accions.

Entre els que van aplaudir l’agressió figura també el regidor de Kavala, Jristos Pasjalidis, de la conservadora Nova Democràcia, que va afirmar en el seu compte de Facebook que Butaris "va tenir el que es mereixia", i va felicitar els "valents" que el van atacar, però a continuació va demanar disculpes per això.