Anar al contingut

Procés de reunificació

Corea del Nord avança el seu fus horari per fer-lo coincidir amb el de Corea del Sud

És la primera mesura d'acostament després de la cimera celebrada entre els líders dels dos països

Corea del Nord avança el seu fus horari per fer-lo coincidir amb el de Corea del Sud

STR (AFP)

Corea del Nord ha avançat el seu fus horari 30 minuts per fer-lo coincidir amb el del Sud, segons van anunciar els mitjans estatals de Pyongyang després que el líder nord-coreà Kim Jong-un decidís prendre aquesta mesura en la cimera intercoreana de la setmana passada. L'hora de Pyongyang «va ser modificada amb efecte des del 5 de maig, d'acord amb un decret de la presidència de l'Assemblea Popular Suprema de la RPDC (República Popular Democràtica de Corea, nom oficial del país)", va assenyalar l'agència estatal KCNA en al·lusió a la decisió presa pel mariscal nord-coreà.

L'avenç horari, que es va aplicar a les 11.30, hora nord-coreana, de divendres (15.00 GMT): «és la primera mesura pràctica presa després de la històrica tercera cimera entre el Nord i el Sud, destinada a accelerar el procés d'unificació i a deixar enrere les seves diferències i punts de separació», va afegir el mitjà oficial.

Durant la cimera del passat 27 d'abril, el líder nord-coreà li va comunicar al president de Corea del Sud, Moon Jae-in, la seva decisió que les dues Corees tornessin a tenir el mateix horari després que Pyongyang el canviés tres anys enrere.

Tornada al fus tradicional

Corea del Nord va decidir retardar l'hora 30 minuts l'agost del 2015 per tornar al seu fus tradicional de fa més d'un segle, amb motiu del 70è aniversari de la independència del domini colonial japonès. El règim va fixar com a hora estàndard de Corea del Nord la dels 127 graus 30 minuts longitud est –30 minuts més tard que la que tenia fins aleshores–, i la va denominar hora de Pyongyang.

Llavors l'hora nord-coreana va passar a ser GMT+8,5 en lloc de l'actual GMT+9. GMT+8,5 era el fus horari de tot Corea fins que el 1912 va ser avançat mitja hora per l'Imperi Japonès, que va dominar la península entre el 1910 i el 1945, perquè coincidís amb la de Tòquio. Després de l'alliberament el 1945, Corea del Nord va continuar amb el fus horari nipó, mentre que Corea del Sud va tornar al tradicional el 1954 abans de tornar a la franja actual de GMT+9 el 1961.