Auge polític

La xenòfoba Lliga a l'assalt d'Itàlia

El partit de Matteo Salvini guanya terreny davant el Moviment 5 Estrelles, el més votat a les generals del març, que perd manxa per la seva incapacitat per formar govern

zentauroepp42413032 fotodeldia ddz101  mil n  italia   05 03 2018   mateo salvin180503181001

zentauroepp42413032 fotodeldia ddz101 mil n italia 05 03 2018 mateo salvin180503181001 / DANIEL DAL ZENNARO

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Fa més de dos mesos que Itàlia està sumida en una important paràlisi política. El partit més votat a les eleccions generals del mes de març passat, el Moviment 5 Estrelles (M5S) –que es va presentar en solitari, sense formar part de cap coalició– ha sigut incapaç fins ara d'arribar a acords amb altres formacions, tant de dretes com d'esquerres, per fer govern. Els detractors dels ‘grillini' els tiren en cara la seva indefinició i inconsistència. El fracàs per trobar una fórmula que condueixi a un nou executiu comença a erosionar un partit que va saltar a l'arena política «per canviar el país», en paraules dels seus líders.

El globus de l'M5S comença a desinflar-se. Al contrari del que li passa a la Lliga, el partit xenòfob de Matteo Salvini, que lidera el centredreta després d'haver sigut la formació que va obtenir millors resultats en el si de la coalició per les generals. L'última enquesta de l'Istituto Piepoli, feta pública dimecres per Sky TG24, atorga a la Lliga fins a quatre punts més de suport respecte a les eleccions del març, en les quals va obtenir un 17% dels vots. L'M5S, pel seu costat, ha perdut un punt durant aquesta última setmana.

L'M5S de Luigi Di Maio va rebre un cop molt dur el cap de setmana passat, perquè va tenir uns resultats molt pobres en els comicis regionals celebrats al Friül-Venècia Júlia, una de les regions més riques del nord d'Itàlia. El partit de Di Maio va aconseguir amb prou feines un 7% dels vots (l'equivalent a 62.775 paperetes). Una dura derrota si es té en compte que a les generals de fa dos mesos va aconseguir un suport d'un 24,6% en aquesta regió, és a dir, 169.299 vots.

El pírric resultat de diumenge passat situa l'M5S com a quarta força política en aquesta regió, per darrere de Forza Italia (FI), del Partit Demòcrata (PD) i, a molta distància, de la Lliga que va ser qui va guanyar, i amb comoditat, aquests comicis. El nou governador del Friül-Venècia Júlia és Massimiliano Fedriga, un polític de la nova guàrdia de la Lliga, molt mediàtic i que comparteix posicions comunes amb Salvini, antiimmigració i l'anti-Unió Europea.

Camí de prosperitat

Segons l'opinió d'alguns observadors, el vot cap a la Lliga al Friül-Venècia Júlia es deu que els ciutadans volen que aquesta regió es mantingui en el camí de la prosperitat econòmica en el qual està. «Aquest vot no ha sigut un vot de protesta», ha explicat el sociòleg Vittorio Filippi. «El Friül-Venècia Júlia és una regió que ha sortit gairebé del tot de la crisi econòmica; per això, els que treballen ara demanen més benestar», ha afegit Filippi, remarcant que això xoca amb la imatge que transmet l'M5S. Una imatge que fa dues setmanes tampoc va convèncer els electors de la petita regió del sud de Molise, on també va guanyar la coalició de centredreta. 

Notícies relacionades

En aquesta línia, el desgast de l'M5S també ha calat en l'àmbit més personal. Això és el que es reflectia un altre sondeig recent, realitzat per Nando Pagnoncelli –l'administrador delegat de l'enquestadora Ipsos–, segons el qual Salvini ha superat Di Maio com a líder més valorat entre els italians. El sondeig indica que Di Maio ha passat d'un 49% a un 46% d'índex de popularitat, un descens lligat al rebuig de les bases de l'M5S de negociar amb el PD.

I tot això malgrat les declaracions euroescèptiques del líder de la Lliga, que en les últimes setmanes, a més de dedicar-se a fer campanya electoral per les regions, també ha tingut temps per criticar el president francès, Emmanuel Macron, i per felicitar el controvertit mandatari hongarès, Victor Orbán. «El president Macron que avui és a Estrasburg després d'haver reivindicat orgullosament els seus míssils llançats a Síria, ha proposat donar més diners als qui acullin els immigrants. ¿Serà aquesta la ‘nova Europa' que agrada tant als benpensants i a l'esquerra caviar italiana?», va afirmar fa uns dies Salvini.