Comey: "Trump està moralment incapacitat per ser president"

El cessat director de l'FBI veu "possible" que Trump sigui vulnerable a xantatge del Govern rus

Creu que la petició que deixés d'investigar Flynn és una "prova d'obstrucció a la justícia"

zentauroepp42898719 files  these two file photos show then fbi director james co180413103823

zentauroepp42898719 files these two file photos show then fbi director james co180413103823 / NICHOLAS KAMM

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Si l'enfrontament entre Donald Trump i James Comey ja era intens, des d'aquest diumenge es pot donar per segur que s'intensificarà. Encara més. La cadena ABC ha emès una esperada entrevista amb el director de l'FBI a qui Trump va cessar fulminantment quan dirigia la investigació del Russiagate en què Comey ha assegurat que “Trump està moralment incapacitat per ser president”.

No és, ni de bon tros, l'única declaració explosiva continguda en l'entrevista (editada en un programa d'una hora però la transcripció completa de la qual ha penjat a internet ABC). I Comey, que ha escrit un llibre de memòries que es posa a la venda dimarts, s'ha esplaiat en el demolidor retrat del president. ”Parla i tracta les dones com si fossin trossos de carnmenteix constantment sobre temes grans i petits”, ha dit. “El nostre president ha d'encarnar respecte i adherir-se als valors centrals d'aquest país, dels quals el més important és la veritat. Aquest president no és capaç de fer això”.

Les mateixes armes de Trump

L'entrevista només és la primera d'una allau d'actes promocionals que fan augurar almenys un parell de setmanes de duel al sol. Trump, que segons la portaveu de la Casa Blanca només ha vist "trossos" de l'entrevista, ja fa dies que ataca Comey a Twitter i ho ha tornat a fer aquest dilluns. Funciona a plena màquina la campanya del seu equip, els republicans i els mitjans conservadors per mirar de desprestigiar l'antic alt càrrec. Però el mateix Comey ha demostrat que ha entès les regles de l'enfrontament. Fins i tot Kellyanne Conway, assessora de Trump, ha dit que "el president està molt confós perquè aquesta persona sigui sempre capaç de portar els focus fins a si mateix".

Sota aquests focus, Comey reitera disciplinadament el seu missatge i no dubta a anar al que sap que li fa més mal a Trump. Ho demostra que en l'entrevista entrés en detalls sobre les seves converses amb el president sobre les al·legacions més escandaloses contingudes en el dossier de l'exespia britànic Christopher Steele, segons les quals els russos tenien gravacions d'una trobada de Trump el 2013 en un hotel de Moscou amb prostitutes, a qui hauria demanat que fessin una pluja daurada sobre el mateix llit en què van dormir Barack i Michelle Obama. Encara que la informació no ha sigut verificada, l'opinió de Comey, tot i les negatives del president que això no ha estat així, és que no es pot descartar.

Vulnerable al xantatge rus

Notícies relacionades

Aquest episodi està vinculat a una altra opinió que Comey ha mostrat a l'entrevista. Quan el periodista George Stephanopoulos li ha preguntat si creu que els russos tenen “alguna cosa” sobre Trump que el podria fer vulnerable al xantatge Comey no ho ha descartat. “És possible, no ho sé, però és possible”, ha dit, tot i que també ha explicat que li sembla “improbable”.

L'exdirector de l'FBI aconsegueix mantenir vius, a més, els titulars sobre el 'Russiagate', les indagacions que dirigeix el fiscal especial Robert Mueller i que fan sortir Trump de polleguera. Comey va parlar del dia que el president el va fer quedar-se tot sol al Despatx Oval, fent sortir fins i tot el fiscal general, Jeff Sessions, i li va demanar que deixés d'investigar Michael Flynn, el fugaç assessor de seguretat nacional que acabaria imputat per Mueller. “Certament, és una prova d'obstrucció a la justícia”, va assegurar Comey. Va reconèixer que la determinació final l'han de prendre investigadors i fiscals i que “dependrà d'altres coses que reflecteixin les intencions” de Trump. I és un detall important, però no tot cap al titular.