LLIBRE POLÈMIC

L'excap de l'FBI compara Trump amb la màfia

En el seu llibre de memòries, encara per publicar, James Comey assegura que treballar amb el president dels EUA li va recordar els seus anys de fiscal combatent la màfia

zentauroepp42898719 files  these two file photos show then fbi director james co180413103823

zentauroepp42898719 files these two file photos show then fbi director james co180413103823 / NICHOLAS KAMM

2
Es llegeix en minuts
Efe / Washington

L'exdirector de l'FBI, James Comey, ha escrit un llibre de memòries que encara no ha sortit a la llum en què compara el lideratge exercit a la Casa Blanca pel president nord-americà, Donald Trump, amb el de les organitzacions mafioses que va combatre en els seus anys com a fiscal.

Mitjans nord-americans han avançat avui parts d'aquestes memòries, titulades A higher loyalty (Una lleialtat superior), una referència evident a la "lleialtat" que l'exdirector de l'FBI assegura que Trump li va exigir abans d'acomiadar-lo fa gairebé un any.

"El cercle silenciós d'assentiment. El cap en complet control. Els juraments de lleialtat. La concepció del món del nosaltres contra ells. La mentida sobre totes les coses, grans i petites, al servei d'algun codi de lleialtat que posa l'organització per sobre de la moralitat i de la veritat", escriu Comey sobre la gestió de Trump a la Casa Blanca. Tot això, ha assegurat l'excap de l'FBI, el va traslladar al passat, a la seva "carrera com a fiscal contra la màfia" a Nova York.

Escàndol a Moscou

A higher loyalty, Comey també relata una obsessió del president amb un polèmic informe no verificat d'un espia britànic, en què es recollia que el 2013 Trump va contractar  diverses prostitutes russes a Moscou per protagonitzar una escena estranya. Segons aquest document, Trump va ordenar a les prostitutes que orinessin al matalàs de la suite presidencial de l'Hotel Ritz Carlton on s'havien allotjat el llavors president, Barack Obama, i la primera dama, Michelle, durant una visita a Moscou.

L'exdirector de l'FBI assegura en les seves memòries que Trump li va parlar d'aquest episodi de les prostitutes, al qual es referia com "la cosa de la pluja daurada", almenys quatre vegades al llarg dels poc més de quatre mesos en què van coincidir.

Notícies relacionades

Trump, segons Comey, "va negar les acusacions, preguntant -de forma retòrica, assumeixo- si li semblava aquest tipus d'home que necessita contractar prostitutes". També li va demanar que l'FBI investigués l'assumpte per demostrar que era fals, ja que "el preocupava que hi hagués 'encara que fos un 1% de possibilitats' que la seva dona, Melania, pensés que era cert". No obstant, en l'última de les converses, Trump li hauria preguntat què podia fer per "dissipar el núvol" d'un escàndol que estava sent "molt dolorós" per a la seva dona.

Acomiadament polèmic

L'acomiadament de Comey va ser molt polèmic perquè l'ara exdirector de l'FBI estava liderant la investigació sobre la presumpta ingerència de Rússia en les eleccions a la Casa Blanca que va guanyar Trump i els possibles nexes entre la campanya del magnat i el Kremlin. Després del seu acomiadament, Comey va dir que havia pres notes de les seves converses amb el president.