INFORME MUNDIAL

Al món hi ha gairebé 22.000 persones condemnades a mort

L'últim informe d'Amnistia Internacional adverteix que la xifra és més gran ja que hi ha països, com la Xina, que no revelen el nombre de sentències ni d'execucions

zentauroepp10067202 pena de muerte180411203154

zentauroepp10067202 pena de muerte180411203154 / SETH PERLMAN

2
Es llegeix en minuts

Al món hi ha a gairebé 22.000 casos coneguts de persones condemnades a mort, segons dades d'Amnistia Internacional que apareixen en el seu informe anual sobre la pena capital. El document, un estudi sobre el 2017, afirma que durant l'any passat es van portar a terme, com a mínim, 993 execucions en 23 països, una xifra inferior en un 4% a la registrada el 2016 i un 39% més baix que el comptabilitzat el 2015. La tendència és, doncs, positiva, segons l'organització de defensa dels drets humans que, adverteix, no obstant, que "la campanya contra la pena capital segueix sent essencial".

Els països que encapçalen el nombre d'execucions són la Xina, l'Iran, l'Aràbia Saudita, l'Iraq i el Pakistan. Malgrat que el Govern de Pequín no revela xifres, ja que estan classificades com a "secret d'Estat", AI col·loca el gegant asiàtic en el primer lloc de país executor de la pena capital, "una pràctica terrible d'homicidis sancionats pels Estats", segons paraules de Salil Shetty, secretari general d'AI.

L'informe destaca condemnes o execucions per motius que contravenen el dret internacional, com les relacionades amb les drogues. "Segueix sent preocupant que en certs països es recorri a la pena de mort per delictes de drogues", ha dit Shetty. El 2017 ho van fer 15 països i els que van acabar aplicant la condemna van ser l' Aràbia Saudita, la Xina, l'Iran i Singapur. "Malgrat els avanços en l'abolició d'aquesta pena aberrant, encara queden uns quants líders que prefereixen recórrer a la pena capital com asolució ràpidaen comptes d'abordar el problema des de l'arrel amb polítiques humanes i de base empírica", ha assenyalat Shetty. "Els líders forts executen política, no persones", ha afegit.

Aspectes preocupants

Notícies relacionades

Un altre dels aspectes preocupants, destaca l'informe, són les sentències o execucions a persones que van cometre el delicte quan eren menors d'edat -cinc aplicacions de penes a l'Iran l'any passat-, o les que es porten a terme contra presos amb discapacitat mental o intel·lectual. Aquí l'informe esmenta els Estats Units, el Japó, les Maldives, el Pakistan i Singapur. L'informe no s'oblida de recordar els casos de reus condemnats a mort després d'haver "confessat" delictes sota tortura. En el cas de l'Iran i l'Iraq, les "confessions" van ser retransmeses en directe per televisió.

AI contempla amb esperança la tendència a la baixa d'execucions i condemnes a mort que s'han registrat durant el 2017 a l'Àfrica subsahariana. "El lideratge dels països d'aquesta regió permet concebre una altra vegada l'esperança que l'abolició de la forma més extrema de càstig cruel, inhumà i degradant estigui al nostre abast", ha subratllat el secretari general d'AI. "La pena de mort és un símptoma d'una cultura de violència, no és la solució", ha advertit.