HISTÒRIA COMMOVEDORA

Un xinès troba la seva filla desapareguda el 1994 fent-se taxista

"El pare t'estima, el pare és aquí", li va dir en el retrobament

jcarbo42759628 chino180403175907

jcarbo42759628 chino180403175907

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El matrimoni Wang Mingqing i Liu Dengying ha arribat al final d'una llarga recerca, una recerca que ha consumit 24 anys de les seves vides, i tot un país ho ha celebrat amb ells. La seva filla Qifeng tenia tres anys quan va desaparèixer, un dia de 1994: la parella regentava una fruiteria a Chengdu i a l'acabar la jornada es van adonar que la nena no hi era. Simplement això. Desapareguda. Es van desesperar com qualsevol parella en aquesta situació, i van emprendre una llarga i sobretot pacient recerca que ha acabat aquest dimarts, quan la família s'ha tornat a reunir sota els focus de les càmeres i les mirades de tota la Xina.

Tenacitat és la paraula. Taxi, també. Els pares van passar anys buscant la seva filla a la ciutat i els voltants. Van posar anuncis a la premsa i van fer crides per internet. Per si de cas, mai es van moure de Chengdu. Altres potser haurien desistit: al cap de cinc, de 10, de 15 anys. Però aquests pares, no. Ja havien passat 21 anys de la desaparició de la seva filla quan el pare va tenir la idea que va canviar el curs de la història, i que la va conduir a un final feliç: usar un taxi com a mitjà de difusió.

L'estratègia

El fruiter, en efecte, es va fer taxista. N'hi ha que es fan taxistes per necessitat: Wang ho va fer per estratègia. Al vidre posterior del vehicle hi va posar un cartell en què demanava informació sobre la seva filla, i a cada passatger que pujava al taxi li donava una octavilla amb informació sobre Qifeng. Com que no tenia fotos seves, en va fer servir una de la seva germana, la seva altra filla. Llavors, la seva recerca va adquirir certa rellevància mediàtica, i Wang va ser entrevistat en una televisió xinesa. Allà va dir: "Un dia, la meva filla pot ser algú que pari aquest taxi". L'atenció dels mitjans va donar un nou impuls a la investigació de la policia, que va fer proves d'ADN a diverses candidates a Qifeng. Cap va donar positiu. Wang seguia repartint octavilles. Va començar a treballar el 2015 i en va arribar a repartir 17.000.

Notícies relacionades

No va passar això: la filla no va pujar al taxi. Però va passar que un dibuixant de la policia que va llegir la història va elaborar pel seu compte un retrat de Qifeng amb l'aspecte que tindria avui dia. Allò va ser definitiu. El retrat va ser divulgat per internet i un dia, a milers de quilòmetres de Chengdu, una dona anomenada Kang Ying el va veure i va trobar que s'hi assemblava molt. Es va posar en contacte amb Wang. Aquella dona no només s'assemblava a la filla, no només tenia l'edat que tindria la filla: també tenia una cicatriu al front, tal com la tenia la filla, i la tendència a tenir nàusees cada vegada que cridava. Eren massa coincidències. La dona es va sotmetre llavors a una prova d'ADN que -finalment, miraculosament, després de 24 anys- va donar positiu. La paraula és tenacitat. La paraula és perseverança. La recerca s'havia acabat.

La trobada va tenir lloc aquest dimarts a l'aeroport de Chengdu, on Kang es va presentar amb el seu marit i la seva filla petita. ¿Què li diu un pare a la seva filla després de buscar-la durant un quart de segle? “El pare t'estima. El pare és aquí. No t'has de preocupar per res”.