TENS POLS

Una vaga contra la reforma de Macron deixa França gairebé sense trens

Els sindicats es proposen paralitzar el país de forma intermitent durant mesos

zentauroepp42759274 etl62318  par s  francia   03 04 2018   viajeros bajan de un180403095954

zentauroepp42759274 etl62318 par s francia 03 04 2018 viajeros bajan de un180403095954 / ETIENNE LAURENT

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Els treballadors del sector ferroviari francès han iniciat aquest dimarts una vaga intermitent que es prolongarà fins a finals de juny, a raó de dos dies d'aturada per cada cinc d'activitat, amb la qual pretenen paralitzar el país per oposar-se a la reforma d'Emmanuel MacronEl president francès vol obrir el sector a la competència i suprimir l'actual estatus laboral que tenen els treballadors.

El pols està convertint la jornada en un “dimarts negre” per als usuaris perquè les aturades estan sent molt secundades. El 48% del personal de la companyia estatal, la SNCF, s'ha declarat en vaga i en el cas dels conductors la taxa de seguiment és del 77%. La seva incidència és notable en el trànsit, especialment en els trens de rodalies i en els d'alta velocitat, dels quals només en circula un de cada vuit.

Interrupció del trànsit amb Espanya

Les línies de l'Eurostar que uneixen França amb el Regne Unit es veuen menys afectades i el Thalys amb Bèlgica i Holanda funciona gairebé amb normalitat. En canvi, no hi ha trens cap a Espanya, Suïssa ni Itàlia.

Les primeres conseqüències de la vaga s'han notat també en els accessos a les principals ciutats, on els automobilistes han patit embussos monumentals des de primera hora d'aquest matí. Mentrestant, en les principals estacions els viatgers s'amunteguen a les andanes a l'espera de saber si podran o no agafar el tren. Molts s'han quedat bloquejats per la cancel·lació de línies.

“Els ferroviaris no tenen per què tenir vergonya per bloquejar tot el país”, ha advertit aquest dimarts el secretari general de la CGT, Philippe Martinez, l'home que va posar François Hollande contra les cordes liderant el 2016 les protestes contra la reforma laboral. “No volem un conflicte dur, però ens hem vist obligats a arribar fins aquí”, ha dit a l'emissora France Inter.

No obstant, el Govern té la intenció d'aguantar el desafiament i seguir endavant amb la concertació social per tirar endavant la reforma, segons ha avançat la ministra de Transports, Elisabeth Borne, a la televisió BFM. Aquest dijous es reunirà amb les centrals sindicals.

Altres mobilitzacions

Als treballadors de la SNCF s'hi sumen altres sectors, tant del sector públic com del privat. La intenció dels sindicats és fer convergir les protestes per pressionar l'Executiu en diversos fronts de manera simultània. A Air Franceels sindicats han convocat la seva quarta jornada d'aturades per reclamar una revalorització salarial del 6% tenint en compte els bons resultats de la companyia. L'aturada afecta el 25% dels vols i Air France adverteix que hi pot haver endarreriments. Per al 7 d'abril hi ha programada una nova vaga, i el 10 i 11 estan previstes més mobilitzacions.

També el grup Carrefour s'enfronta des de fa dies a nombrosos bloquejos en l'accés als supermercats per la mobilització dels treballadors, que protesten per la supressió de llocs de treball anunciada el gener passat.

Un altre sector afectat és el dels serveis de recollida d'escombraries. En aquest cas, els sindicats exigeixen la creació d'un servei públic nacional i un estatut únic per als treballadors, que volen que es vegi reconeguda la duresa de la feina que fan. També demanen una reducció de la jornada laboral. La vaga és indefinida i afecta sobretot la regió parisenca, Marsella, Montpeller i el nord i est del país.

Notícies relacionades

En contra de la liberalització del sector energètic es mobilitzen igualment els sindicats d'EDF (Electricité de France), que han fet una crida a la vaga fins al pròxim 28 de juny, el mateix calendari d'aturades que el dels ferroviaris.

Les organitzacions estudiantils, per la seva part, fa unes quantes setmanes que alcen la veu contra la reforma d'accés a la universitat i apel·len els joves a la vaga i la mobilització. A les manifestacions en contra de la reforma s'hi afegeix el malestar pels incidents ocorreguts recentment a les universitats de Montpeller i Lilla, on diversos estudiants van resultar ferits en el violent desallotjament de la facultat de dret, bloquejada per les protestes.