icona de la lluita

Vuit mesos de presó per a l'activista palestina que va bufetejar un soldat israelià

Ahed Tamimi, empresonada des del desembre passat, ha acceptat la pena i serà alliberada al juliol

"No hi ha justícia sota l'ocupació israeliana", ha dit l'adolescent de 17 anys sobre el seu veredicte

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

L’activista palestina Ahed Tamimi, l’adolescent detinguda arran de l’a-parició i la gran repercussió d’un vídeo en què se la veia bufetejant un soldat israelià, va acceptar ahir una pena de vuit mesos de presó i una multa de 5.000 xéquels (1.168 euros) per haver agredit un militar i haver convocat manifestacions, segons van informar a Efe fonts de l’oenagé Avaaz.

La defensa de la jove de 17 anys, que es troba en presó preventiva des del desembre, va arribar a un acord amb la fiscalia militar d’Israel, que més tard va ratificar el tribunal, a canvi de declarar-se culpable d’alguns dels 12 càrrecs que pesaven sobre ella, i pels quals podia ser condemnada a tres anys. Així, Tamimi sortirà de la presó al juliol.

L’activista va comparèixer davant un tribunal militar a la presó israeliana d’Ófer, al territori ocupat de Cisjordània. Allà, Tamimi va reconèixer alguns dels càrrecs que pesaven contra ella. «No hi ha justícia sota l’ocupació israeliana», va dir al final de la vista, que va començar el 31 de gener.

 PENA MÍNIMA / L’advocada de la defensa, Gaby Lasky, va apostar pel pacte amb la fiscalia per rebaixar la condemna fins a la pena mínima. La vista es va celebrar a porta tancada, tot i que la defensa va sol·licitar que fos pública, petició que va rebutjar el Tribunal militar d’apel·lacions dilluns.

Notícies relacionades

L’acord també afecta la mare d’Ahed, Narima, que també surt al vídeo pel qual va ser detinguda Ahed i va ser condemnada a vuit mesos més i a una multa de 6.000 xéquels (1.400 euros), i la cosina d’aquesta, Nour, que va quedar en llibertat però serà sentenciada a presó si se l’acusa de càrrecs similars els pròxims tres anys.

El vídeo mostrava l’adolescent, llavors de 16 anys, increpant i bufetejant soldats israelians al pati de casa seva,  la localitat cisjordana de Nabi Saleh. Arran d’aquelles imatges, Tamimi va ser acusada, entre altres càrrecs, d’atacar les forces de seguretat, amenaçar-les, llançar-los pedres i participar en manifestacions violentes. 

zentauroepp42051044 palestinian protest icon ahed tamimi is in a courtroom at th180213120017

zentauroepp42051044 palestinian protest icon ahed tamimi is in a courtroom at th180213120017 / Ariel Schalit