ELECCIONS PRESIDENCIALS A RÚSSIA

Els pensionistes, el graner de vots de Putin

Els jubilats de Rússia associen el líder del Kremlin amb l'estabilitat i el pagament puntual dels seus ingressos

El Govern ha ajornat fins després de les eleccions mesures impopulars com l'augment de l'edat de jubilació

undefined42567428 koch07  dedukino  russian federation   18 03 2018   russian 180318134507

undefined42567428 koch07 dedukino russian federation 18 03 2018 russian 180318134507 / YURI KOCHETKOV

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

«Per descomptat que aniré a votar, i ho faré pel candidat que ens permeti viure amb dignitat, per qui defensi el país, després del que va fer Ieltsin; ell va destruir el país, els pensionistes, l’Exèrcit». No l’esmenta pel seu nom, però al llarg de la conversa ha quedat meridianament clar que Ielena Bakevka, de 81 anys, tornaria a recolzar el president Vladímir Putin perquè governi Rússia durant els pròxims sis anys. La seva és una adhesió incondicional, sense peròs, minimitzant les possibles crítiques a la seva gestió i assumint, gairebé com de manual, aquella vella tradició de la política russa vigent des de l’era tsarista que els problemes del país mai són atribuïbles a la màxima autoritat, sinó als seus ministres incompetents.

«El Govern és ple de milionaris i no fan res; crec que quan sigui reelegit, en canviarà els ministres», aventura, esperançada. I tot i que reconeix que hi ha grans nivells de corrupció al país, el problema no radica segons el seu parer en la falta de voluntat del president per acotar-la, sinó en el fet que el líder del Kremlin «no ho pot fer tot a la vegada». «Fins ara s’ha dedicat a recuperar l’Exèrcit, serà ara quan el veurem lluitant contra la corrupció», conclou. Ielena cobra una pensió de 20.000 rubles, equivalents a uns 282 euros. I malgrat que sosté que és una quantitat de diners que li permet viure «amb modèstia», prefereix evitar una visita a casa seva per fer l’entrevista.

Envellida piràmide poblacional

En un país amb una envellida piràmide demogràfica, on gairebé 35 dels seus 144 milions d’habitants han traspassat l’edat de jubilació, els desitjos i les inquietuds d’aquest segment poblacional adquireixen gran importància a les urnes. Principalment si es té en compte que en les últimes eleccions legislatives, el 2016, amb una pobra participació que no va superar el 50% de l’electorat, va ser precisament la gent gran  la que va introduir la majoria de les paperetes a les urnes. Es calcula que el 70% dels sufragis emesos llavors procedien de pensionistes.

El líder del Kremlin ha sabut connectar més bé que ningú amb ells, més en el àmbit de les percepcions que en l’econòmic. Ha aconseguit que calés el missatge de jo o el diluvi, recordant-los de forma subliminal que als anys 90, sota el mandat de Ieltsin, es produïen grans endarreriments en els cobraments dels salaris, i presentant-se com l’únic garant de l’estabilitat del sistema de pensions actual.

«Putin és el candidat més real; té un objectiu, un pla. Si no existís, estaríem com a Ucraïna», sentencia Iuri Stanixevskii, de 69 anys. Gràcies a la cobertura que en fan les televisions federals russes, el país veí s’ha convertit en el paradigma de tots els mals. Els enviats especials russos que hi ha destacats mostren Kíev com la capital d’un estat fallit, amb manifestacions i desordres constants.

Sistema en perill

Notícies relacionades

Però és molt probable que l’estabilitat que identifiquen els jubilats amb el líder del Kremlin estigui a punt d’entrar en aigües procel·loses. El Govern ja va incrementar l’edat de jubilació per als funcionaris, i nombroses informacions periodístiques apunten que serà una de les mesures que implementaran per a la població general així que Putin renovi el seu mandat.

Els números indiquen que la sostenibilitat del sistema està en perill. La població laboral de Rússia decreix anualment en un milió de persones. Cada any, 400.000 persones passen a dependre de la jubilació i es calcula que per al 2030 el nombre d’assalariats s’equipararà amb el de pensionistes.