NOMENAMENTS A XINA

Xi arrossega al seu costat el tsar contra la corrupció

Wang Qishan, un prestigiós apagafocs, és nomenat vicepresident xinès malgrat la seva avançada edat

mbenach42549992 wang qishan  l   former secretary of the central commission 180317163220

mbenach42549992 wang qishan l former secretary of the central commission 180317163220 / NICOLAS ASFOURI

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Wang Qishan, el tsar contra la corrupció, ha passat de jubilat a vicepresident del país. El president, Xi Jinping, ha arrossegat el seu fidel aliat a prop seu i així ha dinamitat una vegada més els vells usos de la política xinesa. Tots dos van ser nomenats ahir per l’Assemblea Nacional Popular en l’enèsima mostra de la seva submissió als designis del partit. Dels gairebé 3.000 diputats, cap ha votat en contra de Xi i només un s’ha oposat a Wang.

Wang, de 69 anys, no tenia càrrecs rellevants en el partit des que al Congrés de l’any passat va deixar el Comitè Permanent i la direcció de la poderosa Comissió Central de Disciplina i Inspecció (CCDI). El seu nomenament trenca la casuística. Primer, perquè la seva edat empeny a la jubilació. Segon, perquè dotarà d’abast un càrrec fins ara cerimonial. I tercer, perquè introduirà un element estrany, sense càrrec rellevant al partit, en la presa de decisions que abans es ventilaven els membres del Comitè Permanent.

UNA VELLA AMISTAT / La relació de Xi i Wang es va forjar en la seva joventut. Tots dos van ser represaliats en la Revolució Cultural i enviats a la província rural de Shaanxi. Allà, després de jornades de treball extenuants, es reunien salvant els cinc quilòmetres que separaven els seus pobles. Wang, cinc anys més gran que Xi, va estudiar Història xinesa i va pavimentar la seva carrera política després de casar-se amb la filla del viceprimer ministre Yao Yilin.

Notícies relacionades

Wang és eficaç, discret i directe, la  classe d’home que qualsevol Govern necessita. Aviat va demostrar que podia apagar qualsevol incendi. Tant hi fa el que es trobi al davant: la crisi dels mercats asiàtics del 1997, l’epidèmia de la SARS del 2003,  els preparatius olímpics per a Pequín del 2008 o els de l’Expo de Xangai de l’any següent.

Totes aquestes missions empal·lidien en comparació amb la neteja del partit que li va encomanar Xi a l’arribar a la presidència el 2003. La podridura moral dins l’organització, vista pel poble com un niu d’arribistes més preocupats per sagnar les arques públiques amb banquets i concubines que per servir-lo, amenaçava la seva supervivència. No hi ha dubtes de l’eficàcia de Wang. En un lustre ha castigat un milió de funcionaris i ha estès el terror davant dels agents de la CCDI. Tampoc hi ha dubtes que la lluita contra la corrupció hagi servit per desbrossar de rivals el camí de Xi. 

Temes:

Xina Xi Jinping