La policia identifica com a "gas nerviós" la substància que va enverinar l'espia rus

zentauroepp42427449 investigators next to a police tent outside the mill public 180307164011

zentauroepp42427449 investigators next to a police tent outside the mill public 180307164011 / Steve Parsons

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

El cap de la lluita antiterrorista de Scotland Yard, Mark Rowley, ha confirmat dimecres que s'ha identificat com “un agent nerviós” la substància amb què van ser enverinats l'exespia rus Serguei Skripal i la seva filla Yulia. Tots dos van ser “específicament” atacats de manera deliberada, ha assenyalat. El cas s'ha transformat oficialment en un intent d'assassinat. Rowley també ha revelat que un dels primers policies que van atendre les dues víctimes és a l'hospital en estat “greu”. D'acord amb el comandament policial, el risc de contaminació és “molt lleu”, però el treball de la policia a Salisbury “encara requerirà diversos dies”.

Serguei i Yulia Skripal van ser trobats inconscients en un banc a les proximitats d'un centre comercial d'aquesta ciutat del sud-oest d'Anglaterra, on vivia des de feia anys l'antic doble agent. Tots dos es troben en estat crític a cures intensives.

La policia ha fet una crida per parlar amb tothom qui fos al centre de la ciutat la tarda de l'incident. Els detectius tenen especial interès a interrogar els que van estar menjant a la pizzeria Zizi o bevent al pub The Bishop’s Mill. Els dos locals continuen tancats, igual que un passatge pròxim.

Dimecres a la tarda el centre de Salisbury ha tornat a omplir-se de cotxes de la policia, de bombers i ambulàncies. Els serveis d'emergència s'han dirigit a unes oficines situades just al costat de la pizzeria segellada pels investigadors. Una dona ha estat conduïda a una ambulància pels agents, però la policia no ha especificat si el desplegament està relacionat amb el cas de l'espia rus.

Proves, no rumors

El Regne Unit ha advertit que si es demostra la complicitat del Kremlin en l'enverinament la resposta serà “contundent”. Tot apunta a la mà de Moscou, però la ministra de l'Interior, Amber Rudd, no ha volgut entrar en especulacions. “Necessitem estar segurs que la policia i altres serveis tenen prou espai per continuar amb la investigació. Hem de mantenir el cap fred i assegurar-nos que recopilem totes les proves que puguem”, ha assenyalat. “Necessitem estar segurs que responem no a un rumor, sinó a totes les proves que es recopilin i llavors decidirem quina acció prendre”.

Notícies relacionades

Segons s'ha sabut, Skripal i la seva filla van ser al centre de la ciutat des de la 1.30 del migdia fins a les 4.15, quan van ser trobats inconscients. La policia està revisant les filmacions de les càmeres de seguretat a la zona i ha demanat que els entreguin qualsevol vídeo rodat al lloc i durant aquest període de temps.

La norma no escrita

Les regles de l'espionatge internacional establertes fins ara podrien canviar per sempre si es demostra la participació de Rússia en l'enverinament de Skripal. Seria el primer espia intercanviat a qui el Kremlin intenta assassinar. Acabar amb algú que ha estat inclòs en un intercanvi viola una norma no escrita segons la qual el traïdor és perdonat i pot continuar amb la seva vida.