ELECCIONS A ITÀLIA: ELS PROTAGONISTES

Matteo Salvini: l'home que vol governar a Itàlia contra l'euro i la immigració

El candidat de la Lliga afirma que és i serà "orgullosament populista"

zentauroepp42393755 milan  italy   march 04   leader of lega nord party matteo s180304195730

zentauroepp42393755 milan italy march 04 leader of lega nord party matteo s180304195730 / Pier Marco Tacca

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El candidat de la Lliga a les eleccions d'Itàlia, Matteo Salvini, ha celebrat aquest dimarts els resultats electorals, ha reclamat el Govern per a la coalició que comparteix amb altres forces dretanes i s'ha atribuït "el dret i el deure" de presidir-lo.

"L'equip sobre el qual raonar i governar és el del centredreta. Mantinc la meva paraula i el meu compromís, que és amb la coalició de centredreta, que ha guanyat i pot governar", ha assenyalat durant una roda de premsa. 

Amb l'escrutini a punt d'acabar-se, Salvini supera al Parlament el seu soci de coalició, l'ex primer ministre Silvio Berlusconi. Però, ¿qui és en realitat Matteo Salvini, que aquest dilluns ha dit que és i serà orgullosament populista? 

Quan Matteo Salvini (Milà, 1973) va clausurar un dels seus últims actes electorals la setmana passada, va tractar de tancar el cercle amb una instantània tan controvertida com anacrònica. Ho va fer tenint a la seva esquena la catedral gòtica de Milà, jurant sobre la Constitució i l'Evangeli, en un gest evocador de les cerimònies de la ultradretana Lliga Nord d'Umberto Bossi (predecessora de la Lliga, el partit que lidera Salvini). Bossi, fundador i líder històric de la Lliga Nord, va arribar a proclamar la independència de la Padània el 1996 i va dir que seria una República "independent i sobirana". 

► Resultats eleccions a Itàlia: Triomf dels populismes

Resultats eleccions a Itàlia

Salvini va fer així un gest a la vella guàrdia dels ultres. Aquella que, en aquests anys -amb Bossi ja apartat de la política pels seus problemes de salut i els múltiples escàndols de corrupció-, ha assistit calladament al viratge de la Lliga, partit que fins i tot la tardor passada va ser desposseït de la paraula "nord", per tractar d'ampliar el seu electorat a zones del centre i sud d'Itàlia. 

Carrera ambiciosa

Amb això, el periodista milanès, exdirector de Ràdio Padània Lliure, va completar la seva ambiciosa carrera cap al lideratge d'una formació en què va ingressar el 1990 i en què, tres anys després, ja era elegit conseller municipal a l'Ajuntament de Milà, un càrrec que va mantenir fins a la seva victòria a les primàries de la Lliga que el van portar el 2013 a liderar el partit. "Soc un defensor de la milanesitat. ¿Què és això? Donar prioritat als milanesos", deia als seus inicis polítics.

Notícies relacionades

Arxivat -almenys, públicament- aquest bagatge, Salvini ha redoblat esforços per centrar la seva crítica sobre "l'equivocat experiment" de l'euro i en el rebuig a la immigració. En això últim ha tingut, en part, èxit. Els seus reiterats atacs contra la "invasió" dels immigrants han calat en el seu electorat i en una part de la població, mentre el missatge era repetit a l'uníson pels nous responsables de la Lliga. 

Fill d'un empresari i d'una mestressa de casa, l'enfant terrible de la política italiana es va casar una vegada i ara viu amb una model a qui li va perdonar l'estiu passat unes ambigües fotografies amb un altre home a Eivissa.