L'SPD continua sent un partit fracturat

Malgrat el suport a la gran coalició, la divisió interna passa factura a la formació socialdemòcrata, que cau fins al 15,5% a les enquestes

zentauroepp42388718 berlin  germany   04 03 2018   dietmar nietan  c l   federal180304183618

zentauroepp42388718 berlin germany 04 03 2018 dietmar nietan c l federal180304183618 / HAYOUNG JEON

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sense aplaudiments, ni aclamacions, ni somriures. Amb el vot a favor de la majoria de militants, la socialdemocràcia alemanya va confirmar que després de gairebé sis mesos d’incertesa el país tindrà un nou Govern. Però encara que el 66% del suport aconseguit significa una victòria per a una directiva molt qüestionada, el sí a Angela Merkel no es pot vendre com un èxit del partit. D’aquí les cares llargues i serioses. Ubicada al cor de Berlín, la seu de l’SPD semblava que estigués vivint ahir un funeral, qui sap si el seu.

Encara que Alemanya inaugurarà ara la quarta gran coalició de la seva història, el futur dels socialdemòcrates no queda clar. Amb una credibilitat molt minvada pel seu acord de govern amb els conservadors, l’SPD es continua enfonsant a les enquestes. El 24 de setembre passat va obtenir el 20,5% dels sufragis, el seu pitjor resultat. Ara fins i tot apunta al 15,5% que suposaria la debacle definitiva del partit més antic del país.

«Ha sigut el resultat d’un procés intern del partit molt vibrant». Més enllà dels eufemismes, les paraules del vicepresident de l’SPD, Ralf Stegner, al·ludien a la profunda divisió que ha viscut el partit els últims tres mesos. L’acord va arribar, però en el camí va deixar víctimes polítiques com Martin Schulz, que va dimitir després de trair la seva promesa d’iniciar una renovació del partit des de l’oposició.

Joves contra la cúpula

Joves contra la cúpulaAl Govern, l’SPD haurà de fer canvis. La nominació d’Andrea Nahles com a nova presidenta apunta en aquesta direcció. «Tant si estan a favor com en contra de la coalició, és moment de reorganitzar l’estructura del partit», va assegurar l’alcalde de Berlín, Michael Müller, després de saber el resultat. «S’ha de superar la depressió i la frustració i tornar a ser atractius», va afegir Tom Schreiber, portaveu de la formació al Parlament berlinès. Com va confessar la líder parlamentària, Andrea Nahles, la votació va causar molts problemes d’insomni l’última setmana. Aquest nerviosisme entre la directiva socialdemòcrata il·lustra com van ser de complicades les coses dins el partit. Kevin Kühnert, màxim responsable de les Joventuts de la formació (els Jusos), ha sigut l’emblema de l’oposició al projecte.

Notícies relacionades

Encara que anys enrere les joventuts també s’havien oposat a governar amb la cancellera, però aquesta vegada les seves possibilitats de victòria van ser molt més elevades. Governant amb la CDU durant vuit dels 12 anys de mandat merkelià, una part de l’SPD va veure en l’oposició una obligació per refundar el partit. Una altra gran coalició significava repetir els errors del passat i donar ales a la ultradreta. Malgrat que el congrés de Bonn es va saldar amb un sí mínim al pacte amb la CDU, van aconseguir que un 44% dels delegats digués no a la direcció.

L’última oportunitat per bloquejar l’acord era el referèndum entre els seus afiliats. Per a això, les joventuts van iniciar una controvertida campanya demanant als crítics que s’incrivissin a l’SPD per què d’aquesta manera tinguessin el dret de votar-hi en contra. Malgrat aconseguir la inscripció de 24.000 persones, l’esforç no ha donat resultats. Tot i així, els Jusos ja han assegurat que mantindran la seva crítica al Govern de coalició amb Merkel. El rebuig al pacte ha sigut del 33,98%, 10 punts més que l’any 2013.

Temes:

Alemanya SPD