GUERRA A SÍRIA

Les forces d'Assad aconsegueixen importants avanços a Ghouta

El president sirià admet haver guanyat territori als rebels durant la treva i assegura que l'ofensiva continuarà

zentauroepp42389804 topshot   a handout picture released by the official syrian 180304215511

zentauroepp42389804 topshot a handout picture released by the official syrian 180304215511

2
Es llegeix en minuts
Agències / Beirut

Milers de civils fugen de l’avanç de les forces del règim del president sirià, Baixar al-Assad, en la seva ofensiva contra la regió de Ghouta Oriental, fins ara en mans dels rebels. Les forces progovernamentals sirianes van aconseguir controlar ahir més d’una quarta part d’aquest territori, bastió opositor als afores de Damasc, segons va informar l’Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH). Per la seva part, el mateix Assad va afirmar que l’ofensiva continuarà.

L’agència oficial siriana Sana va assegurar que les tropes governamentals havien arrabassat sis poblacions a les faccions rebels les últimes hores. El territori ha estat assetjat des de fa anys pel règim de Damasc.

Des del 18 de febrer passat, Ghouta és objectiu d’atacs de les aviacions siriana i russa i de l’artilleria governamental. Aquesta ofensiva ha segat la vida d’almenys 642 civils, segons el recompte de l’OSDH.

PARTIR L’ENCLAVAMENT EN DOS

Un comandament militar de l’aliança que recolza Assad va assenyalar que les forces governamentals només necessiten avançar uns quants quilòmetres més per dividir l’enclavament en dos. Un dels grups insurgents a Ghouta Oriental, Jaix al-Islam, va denunciar el que qualifica de «política de terra cremada», que ha obligat els rebels a retirar-se i reagrupar-se.

Un responsable de l’ajuda humanitària de l’ONU va assenyalar que 400.000 persones a la regió estan subjectes a un «inacceptable càstig col·lectiu», il·legal sota les convencions de Ginebra.

En declaracions als mitjans –una cosa que passa poques vegades–, Assad va afirmar ahir que l’operació contra els que va qualificar de «terroristes» continuarà, en paral·lel a l’obertura de corredors segurs per als civils atrapats. «No hi ha contradicció entre una treva i operacions de combat. Els avanços aconseguits dissabte i el dia anterior per l’Exèrcit de Síria es van fer durant la treva», va confessar. «Per tant, continuarem amb l’operació en paral·lel a l’obertura de corredors perquè els civils puguin anar-se’n», va afegir.

Notícies relacionades

 Assad s’estava referint al cessament del foc humanitari decretat per Rússia cada dia entre les nou del matí i les dues del migdia, cosa que els EUA han qualificat de «broma». El Consell de Seguretat de l’ONU va decretar per la seva part una treva total de 30 dies que ha sigut absolutament ignorada. Assad va fer aquestes declaracions després de reunir-se amb Hitxam Gabri Ansari, assessor del ministre d’Exteriors iranià, Mohammed Iavad Zarif. 

L’Iran és, amb  Rússia, el principal aliat del règim de Damasc.