ELECCIONS ITALIANES

Els indignats a Itàlia van camí de ser la primera força en vots, encara que no en escons

El Moviment Cinc Estrelles causa estupor al comunicar al president de la República els noms dels seus ministres abans dels comicis

zentauroepp42335538 epa5412  roma  italia   27 02 2018   el candidato a primer m180228202735

zentauroepp42335538 epa5412 roma italia 27 02 2018 el candidato a primer m180228202735 / ANGELO CARCONI

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Tenen pressa. Encara no s’han celebrat les eleccions generals de diumenge i el Moviment 5 Estrelles (M5S) –els indignats d’Itàlia– ja ha enviat per correu electrònic la llista dels ministres del seu hipotètic govern al president de la República, Sergio Mattarella. Una iniciativa que ignora, fins i tot, la premissa constitucional que el candidat a primer ministre només els proposa i és el cap de l’Estat qui els nomena.

Paolo Gentiloni, primer ministre en funcions, ha definit com «un festival surreal» que «per primera vegada un govern en l’ombra es presenti abans de les eleccions». «Ha sigut un acte de cortesia», l’ha rebatut Luigi di Maio, de 32 anys, candidat a primer ministre pel moviment fundat pel còmic Beppe Grillo, que s’inspira en el que anomenen la «democràcia directa», de manera que totes les seves decisions es prenen «consultant la xarxa», és a dir, després d’un referèndum entre els inscrits.

L’M5S elegeix de la mateixa forma els seus candidats a diputat i senador, i pot succeir –ja ha passat diverses vegades– que un treballador poc qualificat es presenti, reuneixi 300 vots i, a falta de competidors a la seva ciutat o poble, arribi al Parlament cobrant 15.000 euros mensuals. Veus crítiques alerten que això podria portar a les cambres persones «mal preparades per legislar» o per esquivar les trampes de les velles guineus de la política.    

Segons els últims sondejos públics, l’M5S tindria un suport al voltant del 27,8%, que, si es confirma diumenge, el convertiria en el primer partit del país, el segon en escons per l’avantatge de les coalicions, ja que la formació no ha establert aliances amb ningú. Actualment té 163 parlamentaris (entre la Cambra de Diputats i el Senat), que la majoria entreguen una part del sou a un fons de microcrèdits per a petites i mitjanes empreses.

Notícies relacionades

L’ANTICASTA / Van néixer com a anticasta política i han mantingut la seva virginitat contra vent i marea. «Si l’M5S no obté la majoria, llançaré una crida a tots», ha explicat Di Maio, de manera que, si guanya, es presentarà al Parlament amb un programa: «Ens confrontem i ho firmem, no estem disposats a una gran coalició».

Entre les propostes de l’M5S destaca una «renda de ciutadania» universal per als que no disposen de recursos: 812 euros per a una persona sola i 1.706 euros per a una parella amb dos fills. Promet rebaixar l’edat de jubilació i els anys de contribució a la Seguretat Social. A la famílies els ofereix 15.000 milions en concepte de subsidis per a jardins d’infància, cangurs i l’essencial per a un nadó, inclosos els bolquers, a més de reduccions fiscals per contractar assistentes domèstiques. Segons l’M5S, hi haurà només tres quotes fiscals i els que cobrin fins a 10.000 euros anuals no pagaran impostos, com tampoc els que arribin als 26.000 euros per any i tinguin familiars al seu càrrec. L’economista Roberto Perotti ha analitzat el seu programa i estima que produirà un dèficit de 63.000 milions d’euros. A l’inici volien suprimir l’euro, ara només reformarlo, igual que els tractats europeus.