CRISI POLÍTICA A ALEMANYA

Crisi a l'SPD: Schulz renuncia a formar part del Govern de Merkel

Les pressions internes tomben el líder de l'SPD i evidencien la profunda crisi dels socialdemòcrates just abans de votar l'acord de gran coalició

zentauroepp41974295 files  this file photo taken on january 21  2018 shows marti180209143847

zentauroepp41974295 files this file photo taken on january 21 2018 shows marti180209143847 / SASCHA SCHUERMANN

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El govern de gran coalició encara no s'ha posat en marxa i ja s'ha vist immers en una primera crisi. Aquest migdia Martin Schulz ha anunciat per sorpresa que renunciarà a ser el nou ministre d'Afers Exteriors d'Alemanya i que no formarà part de l'executiu que va segellar aquest dimecres amb la cancellera Angela Merkel. “Les meves ambicions personals han d'anar darrere dels interessos del partit”, ha assegurat el debilitat líder socialdemòcrata en un breu comunicat emès per l'SPD.

Notícies relacionades

Segons avança la premsa alemanya, la renúncia de Schulz respondria a les fortes pressions que ha rebut des de dins de la formació que presideix. A més de la forta revolta de les bases que pressionen perquè es tombi un acord de gran coalició de què reneguen, les seves decisions tampoc han agradat a la cúpula del partit. Especialment crític ha sigut l'antic líder de l'SPD i ministre d'Afers Exteriors en funcions Sigmar Gabriel, que aquest mateix matí ha acusat el partit de ser-li deslleial per deixar-lo sense cap càrrec en el nou executiu. Coneguts per tenir una estreta amistat, Gabriel ha vist ara en el gest de Schulz una punyalada per l'esquena.

"Debats personals"

En el text emès per l'SPD, Schulz fa referència indirectament a això. “Espero que els debats personals dins del partit s'hagin acabat”, ha apuntat. El debilitat líder socialdemòcrata temia que la polèmica generada pel joc de cadires al nou executiu perjudiqués les aspiracions de la cúpula de ratificar l'acord, que se sotmetrà a votació amb els afiliats del partit. Amb un partit especialment dividit, la decisió de les bases és l'últim escull perquè Alemanya repeteixi la seva quarta gran coalició de la història.