22 hores de negociacions

Merkel i Schulz arriben a un acord de Govern a Alemanya

Els socialdemòcrates es queden el control del ministeri de Finances, Exteriors i Treball, i els conservadors es queden Defensa, Interior i Economia

zentauroepp41942606 merkel schulz180207161231

zentauroepp41942606 merkel schulz180207161231 / TOBIAS SCHWARZ

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fumata blanca a Berlín. S'ha fet esperar però Alemanya ja té a punt un nou programa de govern. Més de quatre mesos després que se celebressin eleccions i després d'estar reunits durant 22 hores, la unió conservadora de la cancellera Angela Merkel (CDU-CSU) i els socialdemòcrates de Martin Schulz (SPD) han presentat aquest dimecres les línies generals que marcaran el rumb de la primera potència econòmica d'Europa els pròxims quatre anys.

Després de prorrogar-se dos dies seguits, en el document s'inclou que els socialdemòcrates haurien aconseguit el ministeri de Finances, controlat en els últims anys per Wolfgang Schäuble, pare de l'austeritat fiscal, una important victòria per a l'SPD amb vista a impulsar les reformes de la Unió Europea, així com la cartera d'Exteriors i Treball, que ja es van assegurar en l'últim govern. Un esborrany del document avançat dimarts a la tarda pel Rheinische Post obria recordant la importància de la UE per a Berlín. Però més enllà d'un compromís per augmentar el pressupost alemany encara no han transcendit acords més ambiciosos per reformar l'arquitectura comunitària com la mutualització del deute, la creació d'un ministeri de finances comú o la creació d'una unió bancària, com demanen l'SPD i el president francès Emmanuel Macron des de París.

RESTRICCIÓ MIGRATÒRIA

Per la seva part, la CDU es quedará amb el ministeri d'Economia i Defensa i la CSU amb el d'Interior, cosa que assegura mà dura en política migratòria. L'acord de govern restringirá la política migratòria i limitará a 1.000 casos mensuals la reunificació familiar dels refugiats, mesura estrella dels conservadors bavaresos. A falta de més detalls, l'espinós tema ha evidenciat una esquerda entre els dos partits, ja que l'SPD no descarta que la xifra s'ampliï en casos excepcionals.

En aquesta línia el document inclou detalls ja polits durant la setmana com un increment de 2.000 milions d'euros en el pressupost destinat a vivenda social, i 2.000 milions per a educació i per reformar el debilitat sistema de pensions públiques.

COALICIÓ DE PERDEDORS

Notícies relacionades

Però mé enllà de l'acord, el nou govern no desperta gaire entusiasme a Alemanya. El muniquès Süddeutsche Zeitung, diari que va demanar el vot per a l'SPD el 2013, va obrir ahir la seva versió digital parlant d'una “coalició de perdedors”. I és que a més del dur càstig que el bipartidisme alemany va patir en les eleccions federals del 24 de setembre les enquestes apunten que tant la CDU com l'SPD s'enfonsarien encara més fins als seus mínims històrics mentre que els altres partits capitalitzarien el malestar amb aquest “més del mateix”. Segons una enquesta del diari econòmic Handelsblatt, un 54% dels alemanys creuen que Schulz no hauria de formar part d'aquesta nova Gran Coalició.

El període de negociació per formar un nou govern ha sigut el más llarg de la història moderna d'Alemanya però encara que hi hagi acord això no significa que la Gran Coalició ja sigui una realitat. Perquè es compongui el nou govern primer l'SPD ha de presentar el pacte als seus fins a 450.000 delegats perquè votin si accepten o no tornar a donar la mà a Merkel i a un programa poc ambiciós. Obertament fracturat, la directiva socialdemòcrata va veure a Bonn com un 44% del partit s'oposava a la seva decisió. Les joventuts ja han aconseguit noves afiliacions al partit per intentar frustrar en la votació final la reedició d'una altra Gran Coalició, la tercera en 12 anys.