MONARQUIA HOLANDESA
Holanda debat anul·lar la llei que castiga els insults al rei
La proposta de suprimir el delicte de lesa majestat ha enfrontat els partits progressistes i cristians que governen en coalició

zentauroepp41955812 files this file photo taken on september 19 2017 shows du180209123738 /
Una llei que castiga insultar la monarquia amb fins a cinc anys de presó i una multa de fins a 20.000 euros ha dividit els partits de la coalició que governa Holanda, que aquesta setmana ha debatut al Congrés si la norma hauria de ser rebutjada.
La mesura ha sigut proposada pels progressistes del D66, i compta amb el suport al Congrés dels verds, els socialistes i els laboristes, però ha de fer front a l'oposició dels partits conservadors cristians en el Govern, Crida Demòcrata Cristiana (CDA) i Unió Cristiana (CD).
"Estem parlant del rei, el nostre rei, que no es pot defensar a si mateix en un debat públic", ha denunciat un congressista del CDA.
Amb els canvis proposats, el rei encara estaria protegit pels delictes d'incitació a la discriminació i a l'odi, però el debat ha provocat la polèmica al país, on la família reial és molt estimada i el rei Guillem Alexandre ha demostrat que és un monarca tan popular com la seva mare, la reina Beatriu.
Per la seva banda, des del Partit Popular per la Llibertat i la Democràcia (VVD), liderat pel primer ministre holandès, Mark Rutte, es mostren partidaris de la mesura, encara que amb certes reserves.
"Si el rei ha de presentar una denúncia, no la recolzarem... El rei no hauria d'anar en bici a la comissaria per prestar declaració", va dir el congressista del VVD Sven Koopmans.
No obstant, i malgrat les reticències del VVD i els grups cristians, la proposta compta amb prou majoria parlamentària per fer que els insults a la monarquia es jutgin com un altre delicte d'injúries comú.
Una norma de gairebé 200 anys
Les ofenses contra la monarquia són un delicte poc habitual a Europa. A Holanda el crim de lesa majestat constitueix un crim des del segle XIX, delicte que també contemplen les legislacions de Dinamarca, Noruega i Espanya.
No obstant, avui dia la llei "implica restringir la llibertat d'expressió", ha argumentat el líder del partit D66, Kees Verhoeven, sobre la seva proposta de llei, presentada el 2016.
"És una legislació molt vella i no s'adequa a la monarquia moderna", ha declarat Verhoeven. "Han passat 185 anys. Això és una bona raó per actualitzar la legislació", ha afegit.
Notícies relacionadesEl 2014, la fiscalia va acusar un activista del delicte de lesa majestat per cridar lemes obscens sobre els monarques holandesos en una protesta a Amsterdam, però poc després van retirar la denúncia a causa de la forta controvèrsia generada al país sobre si s'estava produint un atac a la llibertat d'expressió.
El monarca, decapitat
L'últim cas va tenir lloc fa dos anys. Un home va ser condemnat a 30 dies de presó després d'acusar el rei a les xarxes socials de ser un assassí, un violador i un lladre. El detingut també va pujar un muntatge fotogràfic en què el rei Guillem Alexandre apareixia sent decapitat per l'Estat Islàmic.
- Fugida salarial del 0,5% Els funcionaris de la Generalitat no cobraran fins a l’octubre la paga de fins a 625 euros pels retards pendents
- Medi ambient Els pops fugen d’Espanya i envaeixen les costes britàniques: aquest és el motiu
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Xarxes El nen de "la tranquil·litat" a les piscines de Terol parla 13 anys després: "Un dia vaig arribar amb el pit enfonsat i un ull morat a casa"
- Tribunals "Me l’han jugada. Agafeu-los i mateu-los"
- Piscines, brou de cultiu de malalties: quines infeccions pots agafar i com prevenir-les
- Mor una anciana atropellada pel seu propi vehicle a Barcelona
- POLÍTICA Sánchez braceja per salvar-se del naufragi mentre Feijóo celebra cada cop amb el PP de festa
- Polèmica L’alcaldessa de Palafrugell nega que s’hagi prohibit als grups d’havaneres afegir-se al públic si canta ‘El meu avi’
- Comitè federal Illa exhibeix el seu suport a Sánchez i a les mesures preses en el PSOE: «Anem pel bon camí»