Als 69 ANYS

Mor Fidelito, el fill gran de Fidel Castro

La televisió cubana ha informat que es trobava en un "estat depressiu profund" des de feia uns quants mesos

Se suïcida ’Fidelito’, el fill gran de Fidel Castro. / ATLAS VÍDEO

4
Es llegeix en minuts

El fill gran de l'expresident cubà Fidel CastroFidel Castro Díaz-Balart, de 69 anys, ha mort aquest dijous a l'Havana, aparentment per suïcidi, ha informat la televisió estatal de Cuba.

Castro Díaz-Balart, l'únic fill nascut del primer matrimoni de Fidel Castro amb Mirtha Díaz-Balart i conegut popularment a l'illa com a Fidelito, es trobava en un "estat depressiu profund" des de fa uns quants mesos, segons la mateixa font.

El fill gran de Fidel Castro era físic nuclear, assessor científic del Consell d'Estat de Cuba, màxim òrgan de govern, i vicepresident de l'Acadèmia de Ciències.

La nota oficial sobre la mort va ser difosa mitjançant una nota informativa en el programa Mesa Redonda de la televisió estatal cubana i posteriorment reproduïda per altres mitjans estatals com la web Cubadebate.

Recentment hospitalitzat

El primogènit del líder de la revolució cubana "va atemptar contra la seva vida aquest 1 de febrer al matí", diu la nota oficial, que afegeix que Castro Díaz-Balart era "atès per un grup de metges des de fa uns quants mesos amb motiu d'un estat depressiu profund".

"Com a part del seu tractament va requerir inicialment un règim d'hospitalització i després es va mantenir amb seguiment ambulatori durant la seva reincorporació social", prossegueix el comunicat, que recorda que "durant la seva activitat professional, dedicada completament a les ciències, va obtenir rellevants reconeixements nacionals i internacionals".

Els funerals seran organitzats "per decisió familiar", conclou la nota.

Últims actes públics

Entre les últimes vegades que se'l va veure en públic figuren els funerals per la mort del seu pare, el novembre del 2016, i la investidura del premi Nobel de química nord-americà Peter Agre com a membre de l'Acadèmia de Ciències de Cuba, l'agost del 2017 a l'Havana.

Nascut el 1949 a l'Havana, entre el 1980 i el 1992 va ser el màxim responsable de la política nuclear de Cuba i va tenir al seu càrrec la inconclusa construcció de la central nuclear de Jaragua a Cienfuegos (centre-sud), que hauria sigut la primera instal·lació d'aquest tipus a l'illa.

Estada a Madrid

Després del divorci dels seus pares el 1954, Fidelito va residir fins als 10 anys amb la seva mare, que es va tornar a casar amb l'advocat Emilio Núñez Blanco, i va fixar la seva residència a Madrid als anys 70.

Va iniciar els seus primers estudis a Cuba i posteriorment es va traslladar a l'avui extinta Unió Soviètica, on es va doctorar en Ciències Físic Matemàtiques per l'Institut d'Energia Atòmica I. V. Kurchatov de Moscou i el 1974 es va graduar suma cum laude en Física Nuclear per la Universitat Estatal Lomonosov de Moscou (1974).

Posteriorment va ampliar els seus estudis a Cuba, a Espanya i novament a l'URSS.

A més de la seva tasca al capdavant de la política nuclear cubana, Castro Díaz-Balart va representar el seu país davant l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) entre el 1983 i el 1992 i va presidir el Grup de Coordinació dels Països No Alineats per als usos pacífics de l'Energia Atòmica (1983-87), entre altres feines.

El 17 de juny del 1992 el diari estatal Granma va anunciar la seva destitució al capdavant de la Secretaria d'Assumptes Nuclears, una decisió sobre la qual Fidel Castro va dir poc després que es va produir "per ineficiència en el desenvolupament de les seves funcions".

El fill gran del líder cubà va ser sotmès a un ostracisme de set anys fins que el 1999 va ser nomenat assessor al Ministeri de la Indústria Bàsica, càrrec que va compatibilitzar amb la divulgació científica com a físic nuclear.

Viatges a Moscou

Fidel Castro Díaz-Balart va viatjar amb freqüència a l'estranger i en els últims anys va estar al Kazakhstan (2015), on va visitar centres de desenvolupament tecnològic i científic, i a Moscou (2016), per assistir a la Conferència Mundial de l'Associació Internacional de Parcs Tecnològics.

A més, va ser autor de nombrosos títols centrats en la seva especialitat, com Elementos y reflexiones en torno a la Política Científica Nacional (1985); l'assaig Nuclear Energy in the national economy of the Republic of Cuba (1986); Energía nuclear y desarrollo (1990), o El gran desafío del Tercer Milenio. Energía nuclear: peligro ambiental o solución para el futuro  (1997).

També va participar en investigacions internacionals sobre energia nuclear i el 2013 va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Estatal de Moscou, on en la seva joventut s'havia especialitzat en Física Nuclear, amb un nom fals -José Raúl Fernández- amb l'objectiu de garantir la seva seguretat.

D'acord amb la tradició de la família Castro de mantenir la seva intimitat familiar allunyada del focus públic, existeixen poques dades sobre la seva vida personal.

Va estar casat en primeres núpcies amb la russa Natasha Smirnova, amb qui va tenir tres fills (Mirta María, Fidel Antonio i José Raúl) i després de divorciar-se de la seva primera dona va contraure matrimoni amb la cubana María Victoria Barreiro.

Germanastres reconeguts

Notícies relacionades

Tenia, a més, cinc germanastres reconeguts: els fills nascuts de la unió de Fidel Castro amb Dalia Soto del Valle (Alexis, Alexander, Antonio, Alejandro i Ángel).

A ells s'hi suma Alina Fernández Revuelta, filla il·legítima de la relació que va tenir Castro amb Natalia Revuelta