PARTIT CONTRA LES CORDES

Alemanya aprova retirar el finançament públic als neonazis

El Senat demana al Tribunal Constitucional que elimini els fons que l'Estat dona a l'extremista NPD per tenir un eurodiputat

La pèrdua de rellevància dels neonazis s'ha compensat amb l'auge de la ultradretana AfD, tercera força del país

mbenach32091367 file   in this may 1  2015 file photo participants of a rall180202165514

mbenach32091367 file in this may 1 2015 file photo participants of a rall180202165514 / Sebastian Kahnert

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El final del partit neonazi alemany sembla cada vegada més a prop. El Senat (Bundesrat) va aprovar ahir sol·licitar al Tribunal Constitucional que exclogui el Partit Nacionaldemòcrata d’Alemanya (NPD, per les seves sigles en alemany) dels fons de finançament que l’Estat atorga a les forces polítiques amb representació.

«La nostra democràcia es basa en el debat, però també s’ha de  defensar», va dir la ministra presidenta del Sarre, la cristianodemòcrata Annegret Kramp-Karrenbauer. La meitat d’aquests fons per a l’NPD s’han finançat fins ara amb impostos dels ciutadans.

Notícies relacionades

La llei alemanya preveu que tots els partits polítics rebin fons públics, en una xifra que varia depenent de la seva representació als parlaments. Després de quedar-se sense representació a cap Parlament regional, l’NPD s’acollia a aquesta ajuda gràcies al fet que un dels seus membres, Udo Voigt, és eurodiputat, cosa que es va traduir l’any 2016 en gairebé un milió d’euros de subvenció.

L’estructura de l’NPD pot esvair-se però el moviment ultradretà i neonazi a Alemanya segueix viu. Molts dels seus votants s’han passat a Alternativa per a Alemanya (AfD), que s’ha convertit en la marca blanca de la islamofòbia al Parlament federal i que en les eleccions del mes de setembre passat es va situar com a tercera força del país.