CITA OLÍMPICA A COREA DEL SUD

Corea del Nord prepara un exèrcit d'animadores per als Jocs d'hivern

Les competicions esportives se celebraran a Pyeongchang, Corea del Sud, del 9 al 25 de febrer, i Pyongyang hi enviarà el seu cèlebre grup de 'cheerleaders', que es van estrenar als Jocs Asiàtics de Pusan el 2002

zentauroepp41553720 this picture taken in 2005 shows a woman  r  believed to be 180111161324

zentauroepp41553720 this picture taken in 2005 shows a woman r believed to be 180111161324

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La participació nord-coreana en els imminents Jocs Olímpics d'Hivern farà pujar més el nivell estètic que l'esportiu. Importaran menys les cabrioles de la parella de patinadors, els únics que han aconseguit els mínims, que les grades. Allà animarà l'“exèrcit de belleses” nord-coreà, la dolça ofensiva diplomàtica d'un règim despòtic. La seva arribada i la de la resta de la delegació a la localitat sud-coreana de Pyeongchang és el primer fruit del desglaç a la península.

Canten, ballen i animen amb aquella energia i sincronització que tant llustren uns Jocs Olímpics com una desfilada militar. Serà la quarta vegada que baixen al sud. Encara es recorda el seu debut als Jocs Asiàtics de Busan (2002). Les 300 animadores que hi van arribar en ferri vestides amb hanboks (el vestit tradicional coreà) i agitant banderes d'unificació van ser rebudes per una massa entusiasta que no s'havia sentit mai tan pròxima als veïns del nord. Hi van tornar els dos anys següents, convertides ja en fenomen de masses i amb les seves coreografies escrutades amb l'atenció d'entomòleg. Però poc després perdien els progressistes a Seül, hi arribava la mà dura dels conservadors i no se'n va saber res més. Pyongyang va anunciar el 2014 el seu retorn amb fanfàrria per “fomentar una atmosfera de reconciliació” després de diverses de les seves bogeries missilístiques, però el viatge va ser cancel·lat en l'últim minut perquè a Seül li van semblar excessives la factura de l'estada i les dimensions de la bandera nord-coreana de la desfilada. N'hi ha prou amb molt poc per arruïnar el clima a la península.

La presència de les animadores nord-coreanes, com el funcionament del complex industrial mixt de Kaesong o de la línia telefònica directa, mesuren la temperatura del conflicte. El conciliador discurs d'Any Nou de Kim Jong-un ha relaxat el comitè olímpic. Va témer durant anys que Pyongyang els hi arruïnés i rebrà les mediàtiques animadores. “Ajudarà a vendre entrades”, ha aventurat el portaveu.

Molt temps lliure

Notícies relacionades

Les dues corees negocien aquests dies els detalls del seu nombre, trasllat, residència, manutenció i seguretat. Aquests esdeveniments certifiquen que Corea del Nord té més atractives dones que esportistes d'elit. En la delegació de 528 persones enviada el 2003, més de 300 eren animadores. Les negociacions probablement també tractaran de què faran en el seu temps lliure, que sembla enorme amb només dos esportistes per recolzar. És probable que siguin acomodades en un vaixell per facilitar-ne el control per les forces de seguretat.

Les integrants són noies d'uns 20 anys, boniques, amb almenys 163 centímetres d'altura, gairebé sempre estudiants de la prestigiosa Universitat Kim Il-sung i amb una reputació familiar immaculada que impedeixi la deserció. Entre els esbossos biogràfics coneguts de Ri Sol-ju, dona del líder nord-coreà, destaca la seva inclusió en el grup i el seu viatge a Seül el 2003. La fidelitat de les animadores no es discuteix. La premsa sud-coreana va explicar anys que van obligar el conductor de l'autobús que les tornava a l'hotel a aturar-se per recollir de terra un pòster del seu líder. Un desertor ha explicat al diari Chosun Ilbo que a les animadores se les convenç que la visita a Seül és “un viatge a territori enemic” i se'ls prohibeix explicar a la tornada el que han vist i sentit. L'objectiu és que no desmuntin la fal·làcia del paradís socialista i l'infern capitalista de drogues, assassinats i degeneració. Una vintena d'animadores van ser enviades als camps de treball el 2006 per trencar el pacte de silenci, segons aquest desertor.