tensió migratòria

Un jutge dels EUA frena el pla 'antidreamers' de Trump

El magistrat ordena al Govern que apliqui la protecció legal als joves immigrants sense papers acollits al DACA

Un jutge dels Estats Units ordena al president, Donald Trump, que reactivi parcialment el pla DACA per a joves indocumentats. / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Un jutge dels Estats Units ha frenat els plans de deportació massiva de joves residents sense papers nascuts a l'estranger impulsat pel president, Donald Trump. El magistrat William Alsup, del tribunal del districte nord de Califòrnia, ha ordenat a Trump que reactivi parcialment el pla DACA per a joves indocumentats i segueixi rebent sol·licituds fins que es resolguin tots els casos pendents en diferents tribunals del país. Alsup qualifica "d'arbitrària i capritxosa" la determinació que Trump va prendre el setembre passat per acabar amb el DACA i donar al Congrés fins al 5 de març per solucionar la situació dels seus beneficiaris.

El pla DACA (Acció Diferida per als Arribats en la Infància, en anglès) va ser promulgat el 2012 pel llavors president del país, Barack Obama, per protegir de la deportació i atorgar un permís de treball temporal a uns 690.000 joves que van arribar als Estats Units quan eren nens, coneguts com els dreamers o somiadors.

Només per als ja inscrits

En el dictamen, el jutge Alsup considera que el Govern de Trump té l'obligació de tornar a acceptar les sol·licituds de renovació al DACA per part d'aquells individus que ja havien rebut prèviament els beneficis d'aquest programa i que ara s'estan quedant sense protecció. No obstant, no demana al Govern de Trump que accepti noves sol·licituds per part de joves que no s'hagin inscrit mai al programa DACA.

El magistrat fa aquesta distinció perquè considera que els demandants, entre els quals hi ha la Universitat de Califòrnia, han aconseguit demostrar que els beneficiaris del DACA, les seves famílies, escoles i comunitats patirien un "perjudici irreparable" si l'extinció del programa tira endavant.

Evitar danys econòmics

Amb l'objectiu d'evitar aquest perjudici, el jutge va ordenar a Trump mantenir parcialment viu el programa fins que hi hagi una solució definitiva en tots els litigis pendents sobre el DACA.

Entre aquests casos hi ha, per exemple, la demanda que van interposar l'11 de setembre passat de manera conjunta els estats de Califòrnia, Maryland, Maine i Minnesota, on viuen 238.000 dreamers.

Notícies relacionades

Aquests estats al·leguen que el final del DACA pertorbarà la vida dels seus habitants, provocarà grans perjudicis a les seves economies i ocasionarà pèrdues a les seves companyies, universitats i centres d'investigació que donen feina als joves indocumentats, ja que amb la supressió del programa ja no podrien treballar legalment.

Caràcter temporal

La decisió adoptada pel jutge Alsup, que va ser nomenat per al seu càrrec el 1999 pel president Bill Clinton, té caràcter temporal i és probable que l'Executiu interposi un recurs. En aquest sentit, en un comunicat, un dels portaveus del Departament de Justícia, Devin O'Malley, ha assegurat que el seu Govern "continuarà defensant enèrgicament" als tribunals que el DACA va ser promulgat per Obama de manera "il·legal" i, davant d'això, "espera fer valer la seva posició en futurs litigis".