GUERRA A EUROPA ORIENTAL

Ucraïna i els prorussos inicien l'intercanvi més gran de presoners des del 2014

El canvi, negociat amb la mediació de Putin i del patriarca de la l'Església ortodoxa russa, beneficia 380 detinguts pels dos bàndols en conflicte

mbenach41422421 ukrainian servicemen who were made prisoners wait during a p171227181955

mbenach41422421 ukrainian servicemen who were made prisoners wait during a p171227181955 / ALEKSEY FILIPPOV

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Kíev

Les autoritats d’Ucraïna i els separatistes prorussos –que controlen una part de l’est del país– van iniciar ahir l’intercanvi més gran de presoners de guerra des que fa gairebé quatre anys va esclatar el conflicte, en una operació que ha comptat amb la mediació de l’Església ortodoxa russa.

Fruit d’intenses negociacions en què també es va implicar el president rus, Vladímir Putin, l’intercanvi, just abans d’Any Nou i del Nadal ortodox (7 de gener), afecta en principi 74 presoners detinguts a les dues repúbliques autoproclamades pels rebels i 306 detinguts per les autoritats de Kíev.

La xifra total de 380 presos no té precedents des del començament de la guerra, l’abril del 2014. Es tracta, a més a més, d’una de les poques operacions d’aquest tipus després de la firma dels acords de pau de Minsk, el febrer del 2015. Entre els punts clau se citava precisament l’alliberament de presoners.

La quantitat final, però, podria ser inferior al d’un intercanvi precedent del desembre del 2014 (367 alliberats), ja que, segons mitjans locals, alguns presoners de tots dos bàndols han rebutjat participar en l’operació.

A LA LÍNIA DE FRONT 

El primer intercanvi de presos des de fa 15 mesos es va desenvolupar ahir a la línia de front a prop de la localitat de Górlovka, a uns 40 quilòmetres al nord-est de la capital separatista de Donetsk. Un primer grup de 16 presoners ucraïnesos van arribar en autobús a la zona, en un territori sota control de Kíev, segons va constatar un periodista de l’agència AFP.

Aquests presoners van ser detinguts per les autoritats de l’autoproclamada República de Lugansk, un dels dos bastions dels separatistes a l’est d’Ucraïna, va precisar la vicepresidenta del Parlament ucraïnès, Irina Gueratxtxenko, present a la zona. Els rebels de Lugansk van rebre al seu torn 73 persones detingudes per les tropes de Kíev. Dues més es van negar a participar en l’intercanvi, segons l’agència oficial dels separatistes, DAN.

«Em trobo moderadament bé, he sigut presoner durant dos anys», va explicar a AFP Igor Kozlovski, de 63 anys, mentre esperava a ser entregat a les autoritats ucraïneses. «No m’han torturat psíquicament, però la pressió moral ha sigut molt forta», va afirmar Valentina Boutxok.

La guerra a l’est d’Ucraïna, que ja ha causat més de 10.000 morts, enfronta les forces governamentals i els separatistes prorussos recolzats, segons Kíev i els països occidentals, per Rússia, que sempre ho ha negat. El conflicte ha contribuït a les pitjors tensions en les relacions amb Rússia des dels temps de la guerra freda.

CAP A UNA SEGONA FASE 

Notícies relacionades

Per això, aquest intercanvi de presoners se celebra com un èxit per totes les parts. El president d’Ucraïna, Petró Poroixenko «ha saludat per telèfon» els primers detinguts alliberats pels separatistes, va declarar via Twitter el seu portaveu oficial, Sviatoslav Tsegolko.

El polític ucraïnès Viktor Medvedtxuk, autor de la iniciativa, va assegurar per televisió que l’intercanvi duraria unes quantes hores hores, en gran mesura a causa de la necessitat de confirmar la identitat de cadascun dels presoners. L’operació constitueix una primera fase d’un intercanvi global de tots els detinguts pels dos bàndols. Medvedtxuk va anunciar que, en una segona fase, la data de la qual encara no ha sigut anunciada, Kíev podria alliberar 74 prorussos, i els separatistes, 29 presoners reclamats per les autoritats ucraïneses, segons va dir a la televisió russa NTV.