TENSIÓ AL PRÒXIM ORIENT

Netanyahu insta la UE a acceptar "la realitat" de Jerusalem

Segons el primer ministre israelià, de visita a Brussel·les, reconèixer la ciutat com a capital d'Israel és la base per a la pau a la regió

zentauroepp41275225 israeli prime minister benjamin netanyahu  left  addresses a171211090339

zentauroepp41275225 israeli prime minister benjamin netanyahu left addresses a171211090339 / Virginia Mayo

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Segons el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, els governs europeus acabaran seguint els passos dels Estats Units i reconeixeran en un futur Jerusalem com a capital d'Israel.

“Encara que no hi ha un acord és el que passarà en el futur. Crec que la majoria dels països europeus traslladaran les seves ambaixades a Jerusalem reconeixent que és la capital d'Israel”, ha insistit a l'arribar a la seu del Consell, on es reuneix aquest dilluns en un esmorzar informal amb els ministres d'exteriors de la UE.

Es tracta de la primera visita d'un mandatari israelià a les institucions europees en 22 anys. Un viatge oficial per abordar el rellançament de les negociacions del procés de pau que es produeix en un moment crític, després de la decisió del president dels Estats Units, Donald Trump, de reconèixer de forma unilateral Jerusalem com a capital de l'estat d'Israel.

Un assumpte que ja va generar una enorme controvèrsia durant les anteriors negociacions per les discrepàncies sobre la supervisió dels llocs sagrats.

“Crec que el que el president Trump ha fet és posar els fets sobre la taula. La pau es basa a reconèixer la realitat” i “Jerusalem és la capital d'Israel”, ha explicat recordant, per exemple, que és la seu del Govern i del Tribunal Suprem.

Des de fa 3.000 anys

“Ningú ho pot negar i fa que la pau sigui possible perquè reconèixer la realitat és la base de la pau”, ha insistit, recordant que Jerusalem és la capital de l'estat jueu des de fa 3.000 anys i que és hora que els palestins reconeguin la situació i abandonin l'estat de denegació de la història jueva. És més, el mandatari israelià ha recordat la importància del seu país per mantenir la seguretat a la regió i ha subratllat que la intel·ligència israeliana ha impedit “molts atacs, molts d'ells en territori europeu”.

L'Alta Representant per a la Política Exterior i de Seguretat Comuna, Federica Mogherini, ha posat l'accent, per la seva part, en la necessitat de trobar una solució negociada al conflicte basada en el reconeixement de dos Estats: Palestina i Israel i una capital comuna, Jerusalem. 

“És la nostra posició consolidada”, ha insistit confiada que es puguin rellançar les negociacions de pau. “El pitjor que pot passar ara és una escalada de les tensions i la violència. Primer al voltant dels llocs sagrats però també en la regió. Un augment de la tensió i la violència només inflamaran la regió i serà un regal per als extremistes i per a aquells que no volen viure en pau i seguretat junts”, ha recordat.

Notícies relacionades

La majoria dels ministres d'exteriors que s'han pronunciat a l'arribar a la reunió han criticat la decisió unilateral adoptada per Trump i han reiterat la postura expressada per Mogherini. És a dir, que les negociacions de pau han d'encaminar el procés cap a una solució de dos estats. “Espero que puguem tenir una discussió molt franca sobre la situació de Jerusalem i també sobre la colonització que s'ha d'aturar i la demolició d'infraestructures humanitàries que també s'ha d'aturar”, ha instat el ministre d'exteriors belga, Didier Reynders.

Prudència de Dastis

Per la seva part, el ministre d'exteriors espanyol, Alfonso Dastis, ha explicat que Espanya, de moment, no reconeixerà l'Estat palestí i que només ho farà conjuntament amb la UE “quan creiem que pot conduir a una solució del conflicte entre Israel i Palestina”.