DESAFIAMENT GIHADISTA

Aquí es refugia l'Estat Islàmic

Expulsats de totes les ciutats que abans controlaven a Síria i l'Iraq, uns 3.000 gihadistes s'amaguen al desert sirià

Iraqi forces vehicles are seen after they captured Rawa town  the last remaining town under Islamic State control  Iraq November 17  2017  REUTERS Stringer

Iraqi forces vehicles are seen after they captured Rawa town the last remaining town under Islamic State control Iraq November 17 2017 REUTERS Stringer / OSAMAH WAHEEB (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Van ser, en el moment de màxim apogeu, un mínim de 30.000 milicians. Ara, segons la coalició internacional, són uns 3.000. Controlaven, quan es van autoproclamar Estat Islàmic, desenes de les ciutats més importants tant de Síria com de l’Iraq. Ara ja no en tenen cap.

Ahir, després de tres anys de presència a l’Iraq, el primer ministre del país, Haider al-Abadi, va anunciar que han sigut completament expulsats. El seu únic lloc per amagar-se és el desert de l’est de Síria, en dues petites bosses de territori sense habitants, ni població, ni infraestructures.

Badiat al-Xam –el nom d’aquesta zona– té coves i muntanyes de difícil accés. Durant anys ha sigut una via de contraban entre Síria i l’Iraq; ara servirà perquè els militants de l’EI esperin que la guerra s’acabi: per convertir-se, després de ser Estat, en insurgència.

«La zona, abans, era utilitzada pels grups terroristes per mobilitzar-se i entrenar-se. Netejar-la del tot 

és ara el nostre màxim repte. Però el sector és difícil d’inspeccionar completament», va assegurar a la prem-

sa un general iraquià la setmana passada.

Però encara que la zona sigui, finalment, netejada de membres de l’Estat Islàmic, els problemes persistiran. «Als governs els agrada parlar de l’EI en termes de mètriques, números i ciutats. Però oblidem que és més que presència en el terreny. Són una força política i ideològica. Encara que siguin derrotats militarment, no estem un pas més a prop de solucionar les seves causes polítiques», afirma a The Washington Post l’analista Tobias Schneider.

 És, de fet, en aquesta zona on suposadament, si és que és viu –no ho sap ningú del cert–, s’amaga el líder de l’Estat Islàmic, Abu Bakr al-Bagdadi. Tant Rússia com els EUA i l’Observatori Sirià dels Drets Humans, oenagé basada a Londres, l’han donat per mort diverses vegades, per després desmentir-se a ells mateixos.

Notícies relacionades

L’última vegada van ser els russos, el mes de juny passat, els que van anunciar que l’havien matat en un bombardeig als afores de Raqqa, la que va ser la capital de l’Estat Islàmic. Al setembre, no obstant, es va publicar un àudio d’Al-Bagdadi en fòrums gihadistes d’internet. L’àudio no ha sigut verificat, i podria haver-se gravat abans del bombardeig. Si és viu, és molt probable que estigui amagat en aquest desert.

 Malgrat les dificultats, la coalició internacional és optimista. «L’EI està ara mateix en les seves hores més baixes. La nostra feina és assegurar-nos que no es recuperin», va dir a la premsa el general nord-americà Joseph Dunford