Sentència judicial

El Suprem dels EUA avala el veto a ciutadans de sis països musulmans

La sentència suposa un reconeixement a la controvertida política migratòria de Trump

zentauroepp41143647 washington  dc   november 30   u s  president donald trump s171201182908

zentauroepp41143647 washington dc november 30 u s president donald trump s171201182908 / Paul Morigi

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha donat aquest dilluns una alegria a Donald Trump i un reconeixement al seu polèmic veto migratori a musulmans. Els magistrats han decidit que la tercera versió de la mesura es pot aplicar mentre es dirimeixen en tribunals inferiors diferents demandes presentades en contra seu.

L'última versió del veto, emesa al setembre després de derrotes legals de dos anteriorspràcticament impedeix l'entrada als EUA de ciutadans de sis països de majoria musulmana: Síria, Iran, Líbia, Iemen, Somàlia i Txad. Aquesta ordre també va incloure limitacions a la immigració de Corea del Nord i alguns ciutadans de Veneçuela.

Notícies relacionades

Encara que els jutges del Suprem no han explicat les raons de la seva decisió sí que han urgit els tribunals federals inferiors a resoldre aviat els casos pendents. Dues de les magistrades, Sonia Sotomayor i Ruth Bader Ginsburg, han explicat que elles haurien rebutjat la petició de l'Administració de poder prosseguir amb l'aplicació.

La victòria és important per a Trump i encara que de moment li permet poder aplicar la seva política migratòria de mà dura encara no és definitiva. L'advocat que ha representat l'Administració davant el Suprem, Noel Francisco, va justificar que després del veto no hi ha motius religiosos sinó només arguments de “protecció de la seguretat nacional”. En els casos que s'han de resoldre, no obstant, poden influir en les valoracions i les decisions dels jutges accions recents i controvertides de Trump que compliquen i fan qüestionable aquesta línia argumental. La setmana passada, per exemple, el president dels Estats Units va retuitejar tres vídeos islamòfobs d'un compte d'una activista d'una organització britànica d'extrema dreta, una acció que va generar condemna generalitzada i va obrir una crisi amb els seus aliats a Londres.