Imatges polèmiques

Indignació per un vídeo que mostra gent despullada jugant a tocar i parar en una cambra de gas

Organitzacions jueves i de supervivents de l'Holocaust protesten davant Polònia

sin-ttulo

sin-ttulo

1
Es llegeix en minuts
Efe

Organitzacions jueves i de supervivents de l'Holocaust a Israel han protestat davant Polònia per la difusió de un vídeo que mostra gent despullada jugant a tocar i parar en una cambra de gas de l'antic camp de concentració nazi de Stutthof, on van ser assassinats milers de jueus.

"Volem saber qui va donar permís per gravar, per què ningú va protestar per aquest vídeo i com va ser possible filmar-lo", ha assenyalat a Efe avui Efraim Zurof, director de l'oficina israeliana del Centre Simon Wiesenthal, que està entre els firmants de la protesta. Aquesta organització demana explicacions no només als gestors de l'antic camp de concentració, sinó també al Govern polonès, davant el que considera un insult a les víctimes de l'Holocaust.

Presentades el 2015

Les imatges que han provocat indignació van ser presentades el 2015 al Museu d'Art Contemporani de Cracòvia com a part de l'exhibició "Polònia-Israel-Alemanya. L'experiència a Auschwitz", que va recolzar l'Ambaixada israeliana a Varsòvia, va informar el diari digital 'Times of Israel'.

Segons Zurof, la protesta no s'ha presentat fins dos anys després perquè va portar temps esbrinar "en quin camp de concentració s'havia gravat, en quina cambra de gas", una informació que finalment va revelar l'advocat David Chamber, responsable de la investigació. També es va trigar a aconseguir el consens entre totes les agrupacions que recolzen la protesta, entre les quals s'inclou l'Organització de Supervivents de l'Holocaust.

Notícies relacionades

El Museu va retirar la projecció després de les peticions de diversos grups, inclosa l'Ambaixada israeliana al país, però després va tornar a mostrar-lo perquè va considerar que era part de la llibertat d'expressió artística, va indicar el rotatiu.

Sis milions de jueus van morir abans i durant la Segona Guerra Mundial a mans del nazisme, tres milions a Polònia, i desenes de milers van ser asfixiats en cambres de gas en la coneguda com a Solució Final.