CRISI POLÍTICA

Mugabe, destituït com a líder del partit que governa Zimbàbue

L'organització elegeix com a nou substitut l'exvicepresident Emmerson Mnangagwa

1
Es llegeix en minuts

El comitè central del partit del president de Zimbàbue, Robert Mugabe, la Unió Nacional Africana de Zimbàbue-Front Patriòtic (ZANU-PF), ha acordat aquest diumenge destituir-lo com a líder i substituir-lo per l'exvicepresident Emmerson Mnangagwa, segons informen mitjans locals.

En una reunió extraordinària convocada després que les seccions provincials retiressin el seu suport a Mugabe, el màxim òrgan executiu del partit va elegir com a nou líder provisional Mnangagwa, destituït la setmana passada després de les pressions de la facció afí a les ambicions de la primera dama, Grace Mugabe, de succeir el seu marit en el poder.

La ZANU-PF acaba així amb el lideratge del seu cofundador, que ha governat el país durant els últims 37 anys. Abans de la reunió, celebrada a porta tancada, el president del comitè, Obert Mpofu, es va referir a Mugabe davant els mitjans locals com a "president sortint" i va celebrar la intervenció de les Forces Armades, que obren una "nova era, no només per al partit sinó per al país".

Sessió al Parlament

Mpofu va considerar que l'encara president del país havia fet una gran feina "fins que Grace i els seus socis es van aprofitar d'ell quan va envellir". La decisió del Comitè Central del ZANU-PF aplana el camí perquè el Parlament aprovi una moció de censura per expulsar de la presidència de la nació el veterà mandatari, de 93 anys, segons el diari 'NewsDay'.

Les informacions apunten que la sessió parlamentària per acabar amb l'era Mugabe es podria celebrar dimarts que ve i que la moció comptaria amb el suport de la ZANU-PF i de l'oposició.

Notícies relacionades

Mugabe es reuneix avui amb els comandaments de l'Exèrcit, que el mantenen sota arrest domiciliari des de l'aixecament de dimarts, per negociar la seva dimissió, encara que en els últims dies s'hauria negat a cedir el poder.

Les Forces Armades busquen forçar la dimissió del mandatari o que sigui destituït pel Parlament per evitar la intervenció d'organismes internacionals com la Unió Africana (UA) o la Comunitat per al Desenvolupament de l'Àfrica Meridional (SADC, sigles en anglès), que no veuen amb bons ulls un canvi en el poder a través d'un cop d'Estat.