PERFIL

Grace Mugabe: luxe i poder

La dona del president zimbabuès ambicionava substituir el seu marit, quaranta anys més gran que ella

Grace Mugabe: luxe i poder

SIPHIWE SIBEKO (AFP)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Tot sembla indicar que Grace Mugabe és la causa del cop de força militar que ha apartat del poder el president de Zimbàbue, Robert Mugabe. La dona de qui fins ara era el mandatari més longeu del món, amb 93 anys i 37 al capdavant del país, ha aconseguit al llarg dels anys escalar posicions en les estructures de poder, al mateix temps que creixia la seva ambició per succeir algun dia el seu marit a la presidència del país africà, possibilitat que mai va estar en els plans de la cúpula militar. "Diuen que vull ser presidenta ¿Per què no? ¿Que potser no soc zimbabuesa?", es va preguntar el 2014.

Coneguda per la seva afició al luxe -els seus detractors la coneixen amb el sobrenom de Gucci Grace-, la fins ara primera dama de Zimbàbue, de 52 anys, va conèixer qui es va convertir en el seu marit a principis de la dècada dels anys noranta, mentre ella treballava com a mecanògrafa a l'oficina de la presidència. "Se'm va acostar i em va preguntar per la meva família. El vaig veure com una figura paterna. No vaig pensar que ell em miraria i diria: 'M'agrada aquesta noia'. El que menys esperava era això ", va explicar Grace un dia en una entrevista.

En aquella època, Mugabe estava casat amb la seva primera dona, Sally, que estava molt malalta. El líder zimbabuès va assegurar que Sally li va donar el seu consentiment perquè es casés després que ella morís. Va morir el 1992. Mugabe va contraure matrimoni amb Grace quatre anys després en una extravagant cerimònia.

Afició al luxe

Durant els anys a la casa presidencial, Grace va combinar la seva afició desenfrenada pel luxe amb el seu suport i la seva participació en obres de caritat, i també amb la seva creixent implicació en política. A poc a poc va anar assumint protagonisme dins del partit en el poder, el Zanu-PF. El 2014 va aconseguir en a penes dos mesos un doctorat a la Universitat de Zimbàbue, tot i que, al contrari del que passa amb altres estudiants, la seva tesi mai va ser registrada ni es va fer pública. El seu títol de doctora va ser un dels mèrits que va presentar en la seva campanya per aconseguir finalment el lideratge de l'organització femenina de la ZANU-PF.

Des d'aquesta talaia va començar a desfer-se d'aquells que constituïen un obstacle per a les seves ambicions. La primera que va caure, ja aquell mateix any, va ser la llavors vicepresidenta Joice Mujuru, a qui va acusar de "corrupta, extorsionadora, incompetent, xafardera, mentidera i ingrata", a més de col·laborar amb les forces de l'oposició i els blancs per soscavar les conquistes del país després de la independència. Tres anys més tard, l'obstacle a eliminar ha sigut qui fins a la setmana passada era el vicepresident, Emmerson Mnangagwa, exministre de Justícia i heroi de la independència de 75 anys.  Acusat de "deslleialtat", Mnangagwa, cridat a substituir Mugabe a la presidència, va ser destituït i va fugir.

Al mes d'octubre, Mnangagwa va caure malalt mentre participava en un míting. Va haver de ser transportat en avió fora del país per rebre tractament. Els seus partidaris van dir que va ser enverinat amb un gelat que procedia de la granja lletera propietat de Grace. La primera dama va negar les acusacions. El mateix Mnangagwa va confirmar que havia sigut enverinat però que era "fals i maliciós" que al darrere hi hagués Grace.

Agressió a una model

Notícies relacionades

Grace té tres fills amb Mugabe. Bona, Robert i Chatunga. Amb dos d'ells va protagonitzar un escàndol a Sud-àfrica al mes d'agost. Va sorprendre Robert i Chatunga en una habitació de Johannesburg amb una model sud-africana, Gabriella Engels, de 20 anys. La dona del president zimbabuès va entrar a l'habitació i va pegar amb un cable a la model. «Jo no tenia ni idea de qui era. Va caminar cap a mi amb un cable i em va començar a pegar. Em va pegar una vegada i una altra (...) fins que vaig aconseguir escapar-me», va explicar Engels als mitjans locals. La noia va mostrar una cicatriu a la cara que, segons va dir, li impedirà seguir treballant com a model. "La meva carrera està arruïnada", va sostenir.

Grace va tornar al seu país malgrat que hi ha sobre ella a Sud-àfrica una acusació per agressió. El seu objectiu era aquests dies consolidar-se com a vicepresidenta del país a l'espera de les eleccions presidencials de l'any que ve en què el seu marit aspirava una vegada més a renovar el seu mandat.