ESCÀNDOL AL REGNE UNIT

La cultura de l'assetjament sexual mina Westminster

El Parlament britànic investiga les acusacions contra una dotzena de diputats, entre els quals hi ha diversos membres del Govern de May

mbenach40734034 in this video grab taken on october 29  2017  from footage b171030121817

mbenach40734034 in this video grab taken on october 29 2017 from footage b171030121817 / HANDOUT

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Palau de Westminster és un símbol formidable de poder. La seu del Parlament més antic del món és un edifici majestuós. Però darrere de la façana imponent s’amaga una decadent ruïna de soterranis inundats, sostres enfonsats, canonades picades i una perillosa instal·lació elèctrica de mitjans del segle XIX, per no parlar dels ratolins. El Palau de Westminster «s’enfronta a una crisi imminent que no podem ignorar», va ser la conclusió l’any passat del comitè conjunt de parlamentaris. Un veredicte que ara es podria traslladar, sense canviar ni una lletra, a l’escàndol d’assetjament sexual que afecta el cor polític del país.

Si l’edifici del Parlament pertany a una altra era, el mateix passa amb la mentalitat obsoleta d’alguns diputats i el tracte amb les dones del seu entorn. Silenciades durant molt temps, les revelacions sobre el productor de Hollywood Harvey Weinstein han fet que s’obrís l’aixeta a un torrent d’acusacions d’assetjament sexual dins del Parlament britànic.

Les històries són tan quotidianes com denigrants. El diputat que demana un massatge a la secretària, o que vagi a comprar-li un vibrador. Al que se li van les mans a un pit o a una cuixa d’una jove periodista. El que la besa a la boca contra la seva voluntat. El que eviten les seves companyes a l’ascensor o als estrets passadissos de l’edifici. El que fa propostes libidinoses a la becària, el sou i futur de la qual depenen d’ell. El que deixa anar una grolleria. El que humilia. Perquè com Oscar Wilde va assenyalar, «al món tot té a veure amb el sexe, excepte el sexe. El sexe és poder».

I de poder es tracta. Una dotzena de diputats estan sent investigats en aquests moments, diversos dels quals són membres del Govern. N’hi ha que han sigut suspesos pels seus respectius partits i algun cas està fins i tot en mans de la policia. «Certs polítics sembla que es creuen que es poden comportar com vulguin, una vegada que estan a dins del vedat tancat del Parlament, sense por de les conseqüències», declarava sorprès un ajudant, narrant des de l’anonimat la seva experiència laboral a Westminster. «En la festa de Nadal», recordava, «vaig veure un grup de diputats masculins, em consta que casats tots ells, tirant els trastos descaradament a les ajudants parlamentàries». Alice Bailey, que va treballar en un bar del Parlament durant quatre anys, assegura haver rebut propostes sexuals de fins a 30 diputats.

CULTURA EN ENTREDIT

El micromon tancat de Westminster ha propiciat durant llarg temps l’assetjament. Cada diputat contracta directament el personal per portar la seva oficina. Els elegits solen ser joves llicenciats, militants polítics en molts casos, als quals es demana lleialtat i total disponibilitat. Quan algun s’ha queixat en el passat del comportament del seu cap, li han respost que calli si no vol donar per acabada la seva carrera. Elles no denuncien per por a les represàlies i l’assetjament sexual acaba quedant impune. La dona que parla, ho paga. A més a més, és titllada de mentidera, o de ser algú que dona problemes i al final queda estigmatitzada.

Però ara les coses comencen a canviar. Una nova generació està utilitzant les xarxes socials i punts de contacte com #metoo,  o LabourToo, per revelar les seves experiències. Una cultura, que ha considerat l’assetjament i els abusos com una cosa normal, ara està en entredit. Tal com apunta Michael Fallon, obligat a dimitir com a ministre de Defensa per comportament inapropiat en el passat, «el que era acceptable fa 15 o 10 anys clarament no és acceptable ara».

    

NO NOMÉS WESTMINSTER

Theresa May va reunir aquesta mateixa setmana els líders de tots els partits, que han acordat fer neteja i posar en marxa un mecanisme independent per a les queixes de les víctimes. El líder laborista, Jeremy Corbyn, demana que els diputats rebin formació sobre com portar les seves oficines.

Notícies relacionades

El problema no és exclusiu de Westminster. El Partit Nacional Escocès està investigant acusacions d’assetjament sexual al Parlament de Holyrood, que segons l’advocat Aamer Anwar, anirien des del ciberassetjament fins a l’agressió física. A Gal·les, un membre del Govern regional, el laborista Carl Sargeant, es va llevar la vida aquesta setmana després de ser suspès en la seva feina i militància, per acusacions, encara no revelades, sobre la seva conducta. 

Fora de l’àmbit polític, la BBC està investigant 25 casos de suposat assetjament sexual entre el seu personal, que també han sortit a la llum arran de les revelacions sobre Weinstein.