CRISI A L'ÀSIA

La líder birmana visita per primera vegada la zona de conflicte dels rohingyes

Aung San Suu Kyi fa aquest dijous una visita a l'estat de Rakhine, on, des del 25 d'agost, més de mig milió de rohingyes han abandonat casa seva

afp tx48g

afp tx48g / STR (AFP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Rangun

La líder de facto de Birmània, Aung San Suu Kyi, ha visitat aquest dijous el conflictiu estat de Rakhine, a l'oest del país. És la primera vegada que Suu Kyi viatja a aquesta regió, on, des del 25 d'agost, més de 600.000 rohingyes han abandonat la seva llar i han fugit a Bangla Desh.

Suu Kyi ha arribat aquest matí a Sittwe, la capital estatal, i, segons el cap del Govern de Rakhine, Nyi Pu, viatjarà a Maungdaw, la regió on, a l'agost, va començar un assalt armat per part d'un grup rebel de rohingyes contra l'Exèrcit.

Segons Arakan Project, una comissió que denuncia la repressió contra els rohingyes, la líder s'ha reunit amb un grup de dirigents de la comunitat musulmana als quals els ha dit: “Heu de viure en pau. El Govern és aquí per ajudar-vos i no us hauríeu d'enfrontar entre els diferents grups”.

La comunitat internacional ha criticat durament Suu Kyi, que va ser guardonada amb el Nobel de la pau el 1991, per no defensar la comunitat musulmana de rohingyes. L'ONU va qualificar la situació de “neteja ètnica” i va demanar a les autoritats birmanes que aturessin les operacions militars.

Campanya violenta

Suu Kyi finalment va condemnar el setembre passat les violacions que s'estaven produint en contra d'aquesta minoria ètnica, però no va responsabilitzar l'Exèrcit birmà de la seva campanya violenta.

Encara es desconeix si Suu Kyi viatjarà als més de 200 pobles cremats pels militars, amb el suport de grups ètnics budistes, o si visitarà els rohingyes que encara viuen a la zona.

Més de mig milió de rohingyes han fugit cap a Bangla Desh, on es troben en camps de refugiats. Milers d'aquests refugiats acampen en una platja a prop de la localitat de Maungdaw, on esperen embarcacions per dirigir-se fins a Bangla Desh. 

Risc de mort infantil

La dramàtica situació dels rohingyes està afectant especialment la població infantil. L'oenagé Save the Children ha alertat avui que un de cada quatre nens rohingyes menors de 5 anys que han fugit a Bangla Desh pateixen desnutrició aguda i estan en risc de mort a causa de la falta d'aliments.

Notícies relacionades

Save the Children ha portat a terme una investigació amb altres organitzacions sobre l'estat de salut dels menors a la zona de Cox's Bazar, on es concentren la immensa majoria de rohingyes que han passat la frontera, i ha arribat a la conclusió que al voltant d'un terç d'aquests nens estan greument desnodrits, i això significa que tenen fins a nou vegades més probabilitats de morir que els que no pateixen desnutrició. També són significativament més vulnerables a agafar infeccions i altres malalties com la diarrea o infeccions de pit.

"La situació és pitjor del que temíem", ha assenyalat Nicki Connell, assessora de nutrició d'emergència de Save the Children a Cox's Bazar. Segons ha advertit Connell, un gran nombre de nens rohingyes han arribat a Bangla Desh ja desnodrits.