Una 'celebrity' s'enfrontarà a Putin en les presidencials del 2018

La candidatura de Ksenia Sobtxak intenta animar uns comicis en què el president té assegurada la victòria

zentauroepp40588216 russian tv personality ksenia sobchak arrives for a trial of171019183048

zentauroepp40588216 russian tv personality ksenia sobchak arrives for a trial of171019183048 / SERGEI KARPUKHIN

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas / Moscou

És guapa, té ganxo, i és molt coneguda pel gran públic gràcies als seus treballs com a presentadora de televisió en programes d’entreteniment. Al seu torn, les seves credencials com a personalitat crítica amb l’estat de coses a la Rússia actual estan ben consolidades, després de ser una de les líders que van galvanitzar les protestes contra la reelecció del líder del Kremlin el 2012. Ksenia Sobtxak, filla del cèlebre alcalde de Sant Petersburg durant els anys 90, Anatoli Sobtxak, acaba d’anunciar que serà una de les candidates en els comicis presidencials de Rússia que se celebraran l’any que ve i el guanyador de les quals ja es coneix per endavant: Vladímir Vladimírovitx Putin.

Sobtxak es presenta com la candidata «contra tots els altres candidats». Recorda que els previsibles candidats en el combat electoral –el comunista Guenadi Ziugànov, l’ultranacionalista Vladímir Zhirinovski o el mateix líder del Kremlin– estan en la primera línia política del país des que ella era una nena, i que ha arribat l’hora de la renovació. Al mateix temps, aprofita l’ocasió per dirigir-se a aquell segment de la població temptat de quedar-se a casa i no anar a les urnes davant la falta de candidats atractius i la previsibilitat del resultat, cosa que ja va quedar ben patent en les eleccions legislatives de l’any passat, amb una taxa oficial de participació del 47%, encara que en la realitat podria ser fins i tot inferior.

Especulacions en la premsa 

Aquesta és, segons l’opinió de molts observadors, la raó de la presència de Sobtxak en el combat electoral. Agitar l’electorat i allunyar el fantasma d’uns col·legis semibuits, com va succeir l’any passat durant les legislatives. Des de principis de setembre, la premsa russa ha anat especulant amb la idea d’una dona candidata. El rotatiu Vedomosti va assegurar llavors, citant fonts de l’administració presidencial, que Sobtxak seria una candidata «ideal», ja que representa una dona russa «intel·ligent, jove i moderna», fet que dona a entendre que el moviment compta amb el vistiplau del Kremlin.

De fet, la presentadora de televisió ha sigut una persona molt pròxima a Putin. El seu pare va mantenir Putin com un dels seus ajudants més pròxims durant els seus anys com a alcalde de Sant Petersburg, i Ksenia manté amb el líder del Kremlin una proximitat i relació familiar, tot i les seves credencials com a opositora. La presència de Sobtxak a la llista de candidats no ha sigut benvinguda per qui s’ha erigit en els últims mesos com el principal líder de l’oposició, el bloguer Aleksei Navalny, que en els últims mesos ha aconseguit congregar desenes de milers de ciutadans en protestes massives contra la corrupció en tot el territori de Rússia. «Això és un repugnant joc del Kremlin que porta per títol ‘posem una riota liberal en les eleccions amb l’objectiu de desviar l’atenció», va assegurar el mateix Navalny el mes passat.

Notícies relacionades

En una entrevista amb la cadena de televisió Dozhd, la candidata ha admès haver comunicat en persona al mateix Putin les seves intencions, que, segons ella, no va acollir favorablement la idea, alhora que va prometre que retiraria la seva candidatura si finalment es permetia a Navalny concórrer als comicis. I és que la participació del bloguer en el combat electoral és dubtosa pel fet d’haver sigut condemnat per la justícia en un assumpte de corrupció, fet que l’inhabilita com a candidat.

Les calmades aigües de la política interna russa s’han agitat durant els últims mesos, després de dues jornades de protesta contra la corrupció convocades pel moviment de Navalny a tot el país que van congregar desenes de milers de persones, la majoria d’elles joves estudiants de secundària i universitaris.