REGNE UNIT

May rep el 'full d'acomiadament' durant el seu discurs a la conferència conservadora a Manchester

La broma d'un còmic contribueix a l'ensorrament de la primera ministra britànica

zentauroepp40409479 a member of the audience hands a p45 form  termination of em171004132337

zentauroepp40409479 a member of the audience hands a p45 form termination of em171004132337 / PHIL NOBLE

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Theresa May ha sigut objecte d'una broma que definirà el seu mandat com a primera ministra. La líder conservadora estava pronunciant aquest dimecres el discurs de clausura de la conferència dels 'tories' a Manchester, amb què tractava de mantenir-se en el càrrec, quan un espontani, encorbatat i amb la credencial al coll, s'ha acostat a l'estrada per entregar-li un imprès. “Boris Johnson m'ha demanat que li doni això”, li ha dit l'home, que havia burlat els exhaustius controls de seguretat de la conferència. El paper era un P45, el document a omplir a efectes fiscals quan un empleat és acomiadat. Boris l'enviava al carrer.

Qui ha resultat que era un còmic, conegut dels conservadors, no podia il·lustrar de manera més contundent la lluita del ministre d'Exteriors per enderrocar una primera ministra agonitzant. May ha aguantat en silenci abans de reprendre el discurs i ha sortit al pas dient que a qui s'havia d'entregar el P45 era al líder de l'oposició, Jeremy Corbyn.

Un calvari

Notícies relacionades

Però el seu calvari no havia fet més que començar. A partir d'aquí una tos persistent l'obligava a aturar-se mig ofegada en cada paràgraf. Els militants a la sala miraven d'ajudar-la aplaudint de manera que pogués recuperar la respiració. En un moment en què va semblar que no podria seguir, es va veure clarament com la ministra de l'Interior, Amber Rudd, li deia a Johnson que s'aixequés del seient i aplaudís, per llançar un cable a May.

El discurs era a més bastant llarg i ha sigut penós. Quan ha aconseguit acabar-lo, el marit de May l'ha abraçat i li ha fet un petó a la galta, intentant confortar-la. La primera ministra estava a punt de plorar. La parella ha sortit ràpidament de la sala. El que ha dit May entre ofecs ha quedat en segon pla. La imatge que es conservarà de l'espectacle dels ‘tories’ és l'enfonsament de la seva líder davant els ulls del país.