DECISIÓ JUDICIAL

El jutge Moreno deixa en llibertat el periodista turc suec Yalçin

L'informador va ser detingut el 3 d'agost passat a l'aeroport de Barcelona per una ordre d'arrest d'Interpol, cursada per Turquia per formació i direcció en organització terrorista

L'excarceració s'ha produït al comptar amb un habitatge a Barcelona fins que es decideixi sobre la seva entrega a Turquia

zentauroepp40339824 madrid 29 09 2017 rueda de prensa del periodista turco sueco170929120443

zentauroepp40339824 madrid 29 09 2017 rueda de prensa del periodista turco sueco170929120443 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El periodista suec d’origen turc Hamza Yalçin, detingut a l’aeroport del Prat el 3 d’agost passat, esperarà en llibertat la decisió que adopti la Sala Penal de l’Audiència Nacional sobre la petició d’extradició feta contra ell per Turquia. El jutge Ismael Moreno ha decidit deixar-lo en llibertat provisional, amb l’informe favorable del fiscal, un cop la seva defensa ha pogut acreditar que disposa d’una vivenda a Barcelona amb la qual podrà conjurar la falta d’arrelament al país que, segons fonts jurídiques, feia inevitable la seva permanència a la presó.

Es tracta d’una vivenda que li ha sigut facilitada per l’entitat en defensa de la llibertat d’expressió i dels drets lingüístics Pen Català, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, «que garantirà el seu allotjament a Espanya durant la tramitació de l’expedient d’extradició» seguit a instàncies de Turquia pels delictes de formació i direcció d’organització terrorista. Les autoritats turques no van aportar la documentació necessària per aconseguir l’entrega en el termini inicial de 40 dies habitual en aquesta mena de peticions, i el 30 d’agost passat se’ls va concedir una pròrroga que finalitzarà el 9 d’octubre.

Un cop en llibertat, Yalçin haurà de comparèixer setmanalment al jutjat més pròxim al seu domicili. Se li ha retirat el passaport i se li ha prohibit abandonar el territori nacional. A més a més, haurà de facilitar un telèfon a l’Audiència Nacional per estar localitzat.

Detingut durant una escala

Hamza Yalçin, de 59 anys, va ser detingut, en virtut d’una ordre de la Interpol, cursada per Turquia, en una escala quan es dirigia a Londres, fet que suposava que no tenia cap vincle amb Espanya. Això dificultava la seva posada en llibertat, tot i  la campanya de partits i  organitzacions, crítics amb la seva permanència a la presó. El Defensor del Poble s’acabava de dirigir a la Fiscalia General de l’Estat per advertir de les condicions en què es viu a Turquia després del cop fallit del 2016.

La Fundació Internacional Baltasar Garzón, que representa Yalçin, va sol·licitar la seva llibertat esgrimint «la patent absència del requisit de doble incriminació, la seva condició de refugiat o asilat i l’existència d’un risc cert que, si és extradit, serà sotmès a tortures, un procés mancat de les mínimes garanties del dret de defensa i un tracte inhumà o degradant».

Acusacions "imprecises"

Notícies relacionades

Sostenia que «els fets a partir dels quals les autoritats turques afirmen la pertinença a grup terrorista o criminal de Yalçin són del tot imprecisos i no tenen base fàctica, si no incorren en contradiccions, i l’única cosa certa és que, pel fet que la seva professió és la de periodista, escriu articles amb l’objectiu de desenvolupar el seu deure d’informar veraçment i amb llibertat d’opinió».

Segons el seu parer, «l’ordre de detenció internacional emesa per les autoritats turques no és sinó una manifestació de la situació de persecució política dels periodistes opositors de l’actual règim turc», perquè se sosté exclusivament sobre fets de «naturalesa política» i la seva entrega seria incompatible amb la seva condició d’asilat a Suècia.