Polèmica mesura

Trump expandeix el seu veto migratori

Una nova regla suma Corea del Nord i el Txad a la llista dels països musulmans als quals tanca les fronteres

Funcionaris del Govern de Veneçuela i les seves famílies tampoc podran entrar als EUA

zentauroepp40186118 new york  ny   september 19  u s  president donald trump add170919172640

zentauroepp40186118 new york ny september 19 u s president donald trump add170919172640 / Drew Angerer

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La tercera versió del veto migratori de Donald Trump s'ha presentat aquest diumenge i és la més dura fins ara. Amb caràcter indefinit, els Estats Units imposen restriccions a l'entrada de ciutadans de vuit països. A cinc dels sis de majoria musulmana que incloïa el seu segon veto (l'Iran, Síria, Líbia, el Iemen i Somàlia) s'hi han afegit Corea del Nord i el Txad. I a la llista, de la qual surt el Sudan, hi entra Veneçuela, encara que en el cas del país llatinoamericà el veto només afecta “certs” funcionaris del Govern de Nicolás Maduro i els seus familiars immediats.

La Casa Blanca va comunicar el dictat de la nova ordre hores abans que expirés a mitjanit la part clau del veto anterior, que va suspendre 90 dies l'entrada d'immigrants, ha sigut desafiat als tribunals i sobre el qual s'espera un pronunciament del Tribunal Suprem. I l'anunci va arribar acompanyat d'una declaració de Trump, que va assegurar que ha d'“actuar per protegir la seguretat i els interessos dels EUA i dels seus ciutadans”. “Fer Amèrica segura és la meva prioritat número u”, va recalcar després a Twitter. “No admetrem al nostre país aquells que no puguem aprovar amb seguretat”.

Corea del Nord i Síria, els més restringits

La nova ordre no afectarà els que ja tenen un visat nord-americà i es va començar a aplicar parcialment diumenge, encara que entrarà en ple vigor el 18 d'octubre. I les seves regles varien segons els països assenyalats. Les restriccions més dures s'imposen als ciutadans de Corea del Nord i Síria, que no podran entrar ni com a immigrants ni com a no-immigrants. També es tanquen les portes a pràcticament tots els iranians, encara que es farà una excepció al veto en el cas d'estudiants, a qui se sotmetrà a controls i escrutinis reforçats.

Aquest reforç també es farà en sol·licituds per visitar els EUA de ciutadans de Somàlia, que no podran emigrar als EUA. Als ciutadans del Txad, Líbia i el Iemen no se'ls concediran nous visats de negocis i ni de turisme.

La incògnita dels refugiats

Notícies relacionades

La nova versió de Trump no fa referència a la situació dels refugiats. El seu programa d'acollida es va suspendre en els vetos anteriors per 120 dies, un termini que expira el 24 d'octubre.

Abans, el dia 10, el Tribunal Suprem té prevista una vista sobre el segon veto i no és clar l'efecte que puguin tenir les noves directrius en el cas. Amb la inclusió de Corea del Nord i Veneçuela, per exemple, l'Administració reforça la línia de defensa que “les restriccions no han estat mai basades en la raça, la religió o el credo”, i nega que es tracti del “veto a musulmans” que Trump va prometre en campanya. Però nombrosos activistes ho segueixen veient com aquesta persecució. A 'The Washington Post', per exemple, Anthony Romero, director de la Unió Americana de Llibertats Civils, ha dit que “el pecat original del president Trump de posar musulmans a la diana no es pot curar llançant altres països a la seva llista d'enemics”.