Els indignats italians escullen nou líder

Luigi Di Maio, de 31 anys, substitueix el còmic Beppe Grillo al capdavant del Moviment 5 Estrelles

El nou dirigent desafiarà el candidat del Partit Demòcrata a les eleccions de primavera

zentauroepp40260223 italy s five star movement  m5s  candidate for prime ministe170924125430

zentauroepp40260223 italy s five star movement m5s candidate for prime ministe170924125430 / ALBERTO PIZZOLI

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Luigi Di Maio, de 31 anys, serà el candidat dels indignats del Moviment 5 Estrelles (M5S) que la primavera que ve, quan se celebrin les eleccions generals d’Itàlia, desafiarà el candidat progressista del Partit Demòcrata (PD) per governar el país, sigui el favorit Matteo Renzi o un altre.

Di Maio va ser escollit ahir en unes eleccions primàries per internet, ja que l’M5S defensa i utilitza per a les seves decisions l’anomenada «democràcia directa», encara que només van participar 37.442 votants sobre un total de 140.000 inscrits al moviment fundat pel còmic Beppe Grillo. Di Maio va obtenir 30.936 vots, aproximadament un de cada quatre. «Esperava que votessin com a mínim entre 70.000 i 100.000 inscrits», va comentar el diputat del M5S Danilo Toninelli.

Di Maio, recolzat per Grillo i desafiat a les votacions per quatre candidats més, es convertirà, per decisió del còmic-fundador, en amo absolut del moviment, que fins ara era més o menys horitzontal, i que ja de fet es transforma en un partit com els altres. Di Maio substituirà Grillo, que va dir que aquesta és l’hora dels de la trentena i que l’actuarà «com un pare». «Tiraré endavant aquest deure amb disciplina i honor, el nostre serà el Govern de la revenja», va dir l’escollit, que va prometre que formarà «un equip de Govern del qual s’estarà orgullós».

L’elecció de Di Maio, que actualment és vicepresident del Congrés italià, el més jove que hagi ocupat mai el càrrec, estava cantada des de feia setmanes, tant per falta de competidors com per la promoció més o menys explícita de Grillo i la neutralització dels que haurien pogut ser els seus verdaders adversaris. La lluita dins el partit era entre els que es volen mantenir fidels als orígens del «nosaltres no som com els altres partits» i els que s’han anat rendint a la realitat política dels pactes i compromisos que s’han de subscriure per governar. Això és el que ha passat a les alcaldesses Chiara Appendino i Virginia Raggi, de Torí i Roma, respectivament. «Massa poder a les mans de Di Maio», critiquen els dissidents dins de l’M5S.

L’acte de l’elecció del candidat al capdavant del Govern es va celebrar a la localitat de Rimini i va començar amb una exhibició de Grillo, que es continua exhibint-se als teatres com a còmic i cantant, amb un repertori de rock i country dels anys 70.

Votació ‘on line’

Notícies relacionades

Votació ‘on line’Durant la celebracuó de l’acte va haver de desmentir que les votacions on line haguessin sigut manipulades, com va demostrar un hacker que ja en altres ocasions ha demostrat la fragilitat de la plataforma digital que utilitza l’M5S. El dolent de la pel·lícula fa servir l’àlies Rogue_0 i en un dels seus molts tuits va escriure: «Luigi Di Maio ja ha guanyat, us ho asseguren desenes de vots meus certificats». «Les primàries han sigut regulars i no ha sigut violat cap vot», va tranquil·litzar Grillo.

Di Maio, fill d’una professora i d’un pare militant de l’extrema dreta, va cursar el liceu clàssic i després va passar a enginyeria, que va deixar per la jurisprudència, però sense acabar la carrera. En la seva autobiografia per al Parlament escriu que ha treballat com a cambrer, paleta, agent comercial, tècnic d’informàtica, assistent de direcció cinematogràfica, assistent a l’estadi de Nàpols i que és periodista. Les eleccions generals se celebraran la primavera que ve i l’M5S es disputa el primer lloc en els sondejos (el 30% aproximat) amb el Partit Demòcrata (PD) dirigit per Renzi.