Kim Jong-un li diu a Trump "vell xaruc" i amenaça amb una bomba d'hidrogen al Pacífic

El líder nord-coreà respon a l'insult del president dels EUA, que li va dir "home coet"

El líder nord-coreà respon a l’insult del president dels EUA, que li va dir home coet. / ED JONES / VÍDEO: ATLAS

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

L’anunci del llançament d’una bomba d’hidrogen al Pacífic i una bateria d’insults de nou encuny han tornat l’atenció a Corea del Nord. La batalla mediàtica exigia munició inèdita per superar el devastador sisme de Mèxic i el cansament després de mesos d’intercanvi d’amenaces a la península. El petit i llunyà país asiàtic sempre sap atraure els focus.

Corea del Nord va innovar en la forma i en el fons per eludir l’atonia. No hi ha precedents en el clan Kim d’un discurs personal dirigit cap a l’homòleg nord-americà. El missatge en anglès anava firmat per Kim Jong-un a la portada del diari de propaganda i dirigit a Trump després de la seva inaudita intervenció a l’ONU. Els esforços escènics van subratllar l’excepcionalitat.

«Ara que Trump m’ha insultat a mi i al meu país davant dels ulls del món, considerem una resposta al més alt nivell», ha advertit Kim Jong-un. El milionari novaiorquès havia debutat aquesta setmana a l’ONU, un fòrum creat per greixar la solució diplomàtica dels conflictes, amb la promesa de la «destrucció total» de Corea del Nord. S’entén que també la dels seus 25 milions de soferts habitants. També havia qualificat Kim com «un home coet» que caminava cap al suïcidi. Aquestes paraules, va aclarir el líder nord-coreà, en lloc d’espantar-lo o detenir-lo, l’han «convençut que el camí emprès és el correcte i l’únic que puc seguir fins al final».

La intervenció de Trump ja havia sigut descrita pels experts com un regal per a un líder que necessita justificar davant del seu poble els esforços per accelerar el seu programa nuclear quan les sancions dificulten la vida quotidiana. El preu de la gasolina ha augmentat a Pyongyang el 43%, segons la web especialitzada NK News.

Reguitzell d'insults

Kim Jong-un no va escatimar florits insults. Trump és «un mafiós encantat de jugar amb foc i no un polític», considera. «Domesticaré amb seguretat aquest vell xaruc nord-americà», promet. «Hauria de ser més prudent al triar les paraules i ser més considerat quan parla davant del món», aconsella. «Els gossos borden més fort quan estan espantats», aclareix. Trump, a través de Twitter, ja li ha respost amb un tacte diplomàtic semblant: «Kim Jong-un, de Corea del Nord, òbviament un boig al qual no importa matar el seu poble o que mori de fam, serà posat a prova com mai abans».

El ministre d’Exteriors nord-coreà, Ri Yong-ho, va revelar a Nova York que el seu règim contempla la detonació d’una bomba d’hidrogen al Pacífic. Una amenaça així s’esperava després que els assajos nuclears al seu territori o els míssils sobrevolant el Japó perdessin el seu impacte mediàtic per repetició. Aquesta bomba seria la primera a explotar sense la protecció dels túnels subterranis i implicaria un perill sense precedents, han explicat els experts.

Encara que Corea del Nord advertís amb antelació i forcés l’evacuació de la zona marítima en qüestió, els efectes a l’atmosfera s’estendrien en un vast radi. Aquest és l’escenari més optimista. El més catastròfic preveu la fallada d’un míssil que només ha sigut provat unes quantes vegades i que podria acabar en un lloc indesitjat i poblat.

El Japó està comprensiblement angoixat per un hipotètic míssil nuclear amb un pobre registre de fiabilitat solcant el seu cel. «No podem negar la possibilitat que pugui volar sobre el nostre país», va afirmar ahir el ministre de Defensa, Itsunori Onodera. Tòquio ni tan sols va intentar abatre els dos míssils que el mes passat van sobrevolar l’illa d’Hokkaido i encara és més improbable que ho intentés amb un míssil carregat amb una ogiva.

Riscos

Notícies relacionades

Aquesta bomba d’hidrogen a cel obert suposaria l’assumpció de riscos desconeguts per un Govern que prioritza la seva supervivència costi el que costi. Tampoc Corea del Nord ha llançat els míssils promesos a la base nord-americana de Guam dos mesos després d’anunciar-los com a imminents. El mateix Ri va aclarir que desconeixia quines accions prendria el seu país «perquè han de ser ordenades» per Kim Jong-un. Però només la seva menció ja és suficient per certificar que el conflicte avança desbocat sense que Washington ni Pyongyang donin senyals de seny.

La furibunda invectiva nord-coreana arriba després que Washington estrenyés encara més la soga econòmica amb l’aprovació de sancions a tots els particulars i institucions que comerciïn amb Pyongyang. La Xina, que rebrà el mes de novembre Trump, ha ordenat als seus bancs la congelació de qualsevol negoci amb Corea del Nord.