Èxode massiu a Florida

El governador de l'estat ordena l'evacuació de 650.000 persones davant la previsió que l'huracà 'Irma' arrasi l'estat

El cicló ha devastat les illes paradisíaques del Carib, on ha causat almenys una vintena de morts

mbenach39996835 a photo taken on september 7  2017 shows damage in orient ba170908164738

mbenach39996835 a photo taken on september 7 2017 shows damage in orient ba170908164738 / LIONEL CHAMOISEAU

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

En una carrera de nervis contra el temps, centenars de milers d’habitants de Florida han empaquetat les seves pertinences més preades per posar rumb al nord abans que el gegantí huracà Irma castigui l’estat, previsiblement diumenge. L’èxode massiu ha congestionat les carreteres, i tant el combustible com l’aigua comencen a escassejar davant l’exorbitada demanda dels últims dies. Altres estan intentant fugir des dels aeroports. Més de 2.000 vols ja han sigut cancel·lats, però diverses aerolínies han afegit trànsit a altres ciutats dels Estats Units per contribuir a l’evacuació. El missatge de les autoritats és clar: els habitants de les zones costaneres se n’han d’anar i la resta estar preparats per anar-se’n si fos necessari.

Aquesta vegada ningú sembla estar especulant. Les autoritats no han deixat d’advertir que l’Irma és més poderós i ràpid que la pràctica totalitat dels huracans que castiguen habitualment el sud dels Estats Units. «És molt més gran que l’Andrew», ha dit el governador, Rick Scott, referint-se a l’huracà que fa un quart de segle va arrasar la Florida meridional destruint 65.000 vivendes, malmetent-ne 124.000 més i matant 65 persones. «És més ample que tot el nostre estat i podria tenir un impacte massiu i letal de costa a costa. Independentment d’on visquin, estiguin preparats per anar-se’n».

El ‘resort’ de Trump 

De moment, Scott ha ordenat l’evacuació de 650.000 persones, entre les quals hi ha els empleats de Mar-a-Lago, el resort del president Donald Trump a Palm Beach, segons ha informat el rotatiu Washington Post.

En el transcurs de les últimes hores, l’Irma ha perdut intensitat, passant de categoria 5 a 4, però aquesta bona notícia ha sigut contrarestada per un canvi en la seva trajectòria que ha posat al seu abast tota la península de Florida. Els seus vents rondaven a primera hora del matí d’ahir els 280 quilòmetres per hora, i encara que a Haití, la República Dominicana i Puerto Rico ha fet menys estralls dels esperats, altres illes paradisíaques del Carib han quedat convertides en autpentiques zones de guerra. La devastació és escruixidora. Almenys 20 persones han mort. A Barbuda, la meitat de la població ha perdut cas seva. A Saint Martin, el 95% de les seves infraestructures estan destruïdes. I a les Illes Verges Britàniques i Anguila, els danys són generalitzats.

De Cuba a MiamiI

 Les pròximes escales de l’Irma són Cuba i les Bahames, on milers de turistes han sigut evacuats. Però en termes de població els Estats Units són el país que més afectat podria resultar. Només a l’àrea metropolitana de Miami hi viuen sis milions de persones. El responsable de l’agència d’emergències (FEMA) s’ha mostrat rotund a l’hora d’avaluar els riscos. «L’Irma devastarà els Estats Units, ja sigui Florida o altres estats del sud del país», ha assegurat Brock Long. No sols preocupen les seves fuetades de vent. També es preveuen inundacions (tot i que no deixarà tanta aigua com en el cas del Harvey) i una crescuda de les marees que podria escombrar les zones del litoral com una piconadora. El Centre Nacional d’Huracans estima que el nivell del mar podria augmentar entre 1,5 i 3 metres.

Notícies relacionades

Donat l’escàs optimisme de les previsions, el Congrés ha aprovat una llei per doblar els fons de la FEMA fins als 15.000 milions de dòlars. I mentrestant, el sud de Florida es va apagant. Col·legis i universitats ja han tancat. Els aeroports s’espera que ho facin aquesta tarda. A Miami Beach, semidesert, amb els comerços i restaurants tapiats, la policia pentina apartaments i mansions per obligar els seus residents a complir les ordres d’evacuació. Les cues han començat a formar-se a les portes de nombrosos refugis, alguns dels quals encara no han obert les portes. «No cal que marxin de l’estat o que viatgin centenars de quilòmetres per trobar un lloc segur», ha dit el governador Scott. «Tenen prou refugis als seus comtats».

Aquest huracà arriba només uns quants dies després que la tempesta tropical Harvey deixés inundacions massives a l’estat de Texas i un balanç de danys que ningú s’ha atrevit encara a quantificar. «És aterridor, especialment després del que ha passat a Houston, fa molta por», deia a la CBS, Eliza Arnold, una agent de policia de Florida.