ALERTA MÀXIMA

Trump adverteix contra un huracà 'Irma' "de dimensions èpiques"

El president dels Estats Units insta els ciutadans a posar-se fora de perill i obeir les ordres d'evacuació a Florida i Geòrgia

mbenach39996835 a photo taken on september 7  2017 shows damage in orient ba170908164738

mbenach39996835 a photo taken on september 7 2017 shows damage in orient ba170908164738 / LIONEL CHAMOISEAU

2
Es llegeix en minuts

El president dels EUA, Donald Trump, ha demanat aquest divendres als ciutadans que evitin l''Irma', un huracà "de proporcions èpiques" i "potser el més gran" que s'ha vist mai al país, ha declarat.

"L'huracà 'Irma' és de proporcions èpiques, potser el més gran que hàgim vist mai. Protegiu-vos i surtiu del seu camí, si és possible. ¡El Govern federal està preparat!", ha escrit Trump al seu compte de Twitter.

"La nostra increïble Guàrdia Costanera va salvar més de 15.000 vides la setmana passada amb el 'Harvey'. L''Irma' podria ser fins i tot pitjor. ¡Estimem la nostra Guàrdia Costanera!", ha dit el president en un altre tuit.

El Senat dels EUA va aprovar dijous amb àmplia majoria un paquet d'assistència financera de 15.250 milions de dòlars per a les víctimes de l'huracà 'Harvey', que va afectar la setmana passada el sud de Texas i Louisiana, on va causar més de 60 morts i de 30.000 desplaçats.

L'huracà 'Irma' amenaça aquest cap de setmana Florida, on ja han començat les evacuacions i s'han vist nombroses cues als supermercats i les gasolineres. Més d'un milió de persones estan afectades per les ordres d'evacuació obligatòria en aquest estat i a Geòrgia, el seu veí del nord, segons ha indicat Brock Long, cap de l'agència federal de gestió d'emergències (Fema, en les seves sigles en anglès).

"L'huracà 'Irma' segueix sent una amenaça que devastarà els EUA tant a Florida com en alguns altres estats del sud", ha assegurat Long, que creu que quan l'huracà arribi a Florida, algunes zones es quedaran sense electricitat durant dies, i més de 100.000 persones podrien necessitar refugi.

"Us puc garantir que no conec a ningú a Florida que hagi viscut mai el que està a punt d'arribar al sud de Florida", ha afirmat Long, que ha comminat els seus habitants amenaçats "a anar-se'n i escoltar els avisos". Segons ell, només tres huracans de categoria 5 han afectat els EUA des de 1851, incloent-hi l''Andrews', que va castigar gran part del sud de Florida al 1992.

Onades destructives

Segons l'últim butlletí del Centre Nacional d'Huracans (NHC), l''Irma' continua el seu progressiu debilitament rumb a Cuba i l'extrem sud de Florida, i ja és un huracà de categoria 4. Els seus vents han perdut intensitat en les últimes hores i ara se situen en els 250 quilòmetres per hora, però malgrat aquesta lleugera reducció, segueix generant una combinació "mortal" de maror ciclònica i onades "grans i destructives".

Tot això generarà un augment del nivell del mar habitual de fins a sis metres a les illes Turks i Caicos i el sud-est i centre de Bahames, i de fins a tres metres a la costa nord de Cuba i el nord-oest de Bahames.

Seguint l'estela d'aquest cicló hi ha l'huracà 'José', que continua com a categoria 3 i vents de 200 quilòmetres per hora.

Notícies relacionades

L'NHC indica que el nucli de l''Irma' es mourà avui entre les illes centrals de l'arxipèlag de Bahames i la costa nord de Cuba.

L''Irma' ha deixat fins ara almenys una dotzena de morts al seu pas per les Petites Antilles i Puerto Rico, a més de gran destrucció material a Antigua i Barbuda i Sint Maarten.