Alerta màxima als EUA

Governador de Florida: "La tempesta ja és aquí"

L'estat ultima a contrarellotge evacuacions massives i altres preparatius per a l'arribada de l''Irma'

L'ull de l'huracà posa en la seva diana els Cayos i la costa oest de l'estat i amenaça amb letals crescudes d'aigua

monmartinez40028417 people walk out to a sea wall to see the water as the outer 170909214347

monmartinez40028417 people walk out to a sea wall to see the water as the outer 170909214347 / OLIVIER KANUTY

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Els experts en huracans saben que aquests fenòmens «no en saben de plans». És el cas de l’Irma, el potent i letal cicló que ja ha deixat almenys 25 morts al Carib i que, després de tocar terra divendres a Cuba com una tempesta de categoria 5, avançava ahir amenaçantment cap a Florida. Encara que rebaixat a categoria 3, l’huracà encara tenia possibilitats de recobrar força, amb gran risc de pluges torrencials, potents vents, que ahir seguien superant els 200 quilòmetres per hora i, sobretot, perilloses crescudes del mar.

    

Alterant el seu devastador camí sobre previsions anteriors, la ira central de l’Irma semblava posar la seva diana a la costa oest de l’estat peninsular, amb els Cayos i les ciutats de Tampa, Naples i Fort Myers esperant entrar en el seu ull aquest matí. Però Miami i altres zones de la costa est de Florida no estaven lliures de perills. I l’estat, com els veïns de Geòrgia, Carolina del Sud i Carolina del Nord, se seguia preparant per a una potencial catàstrofe, amb Florida organitzant una de les operacions d’evacuació més importants de la història dels Estats Units.

«LA TEMPESTA JA ÉS AQUÍ» 

Segons dades de la Divisió de Gestió d’Emergències de Florida, aproximadament 6,3 milions d’habitants, el 30% de la població estatal, van ser cridats a abandonar les seves llars. A Geòrgia, més de mig milió d’habitants també van rebre ordres d’abandonar zones costaneres. I l’emergència es va declarar als dos estats i a les dues Carolines.

    

Fins i tot la família del governador de Florida, Rick Scott, va haver de mudar-se des de la seva casa de Naples fins a la residència oficial a la capital, Tallahasee. I en roda de premsa, Scott va transmetre ahir la sensació d’emergència als seus conciutadans. Parlant d’«una tempesta letal» i recordant que l’estat «no ha vist mai res com això», el governador ja no parlava en futur. «La tempesta ja és aquí», va avisar, advertint no només del risc dels vents i les pluges sinó també, sobretot, del perill de crescudes de les aigües, que podrien arribar fins als quatre metres i mig en algunes zones. «Si se’ls ha ordenat evacuar, marxin ara. No esperin. Evacuïn. No aquesta nit, no en una hora. Immediatament».

    

Fugir de l’Irma o protegir-se’n s’ha convertit en una carrera contra rellotge. A Florida, ahir, més de 50.000 persones havien buscat protecció en més de 260 refugis i durant el dia se n’havien d’obrir 70 més. En alguns llocs, com el comtat de Miami Dade, es multiplicaven les crítiques per la lentitud en l’obertura d’aquests serveis i pels problemes per gestionar-los i dotar-los de personal i de voluntaris. Un total d’11 dels 41 refugis preparats en aquell comtat, que inclou la ciutat de Miami, estaven plens, incloent-hi el destinat a persones amb necessitats mèdiques especials. I un dels precs que es van sentir en la roda de premsa de Scott anava destinat a infermeres i infermers: se’n necessitaven almenys 1.000.

TALLS D’ELECTRICITAT 

Els problemes de subministrament elèctric, que podrien acabar afectant gairebé 3,5 milions de persones, també es van començar a sentir ja ahir, quan  25.000 usuaris a Florida es van quedar sense llum. Amb els ports tancats (com la majoria d’aeroports de l’estat), no hi havia possibilitat que entrés per mar més combustible, cosa que va fer augmentar els problemes i les tensions a les gasolineres de carreteres, plenes de cotxes que havien posat rumb al nord per evacuar. De moment, el subministrament de combustible se suplia amb enviaments arribats per terra des d’altres estats.

    

Segons Scott, l’evacuació per carretera estava fluint amb ordre, el marge de temps s’esgotava ahir. En alguns comtats es va imposar a la tarda el toc de queda per garantir la seguretat a les carreteres. «Recordin», va avisar Scott, «un cop comenci la tempesta, els agents de la llei no podran salvar-los».

Notícies relacionades

    

Mentrestant, llocs que ja han patit els pitjors cops que de moment ha donat l’Irma, com les illes Verges, es preparaven per a un nou embat. Ara s’havien d’enfrontar a la ira de l’huracà 'Jose'.