ALTA TENSIÓ A L'ÀSIA

Trump ofereix material militar "altament sofisticat" al Japó i Corea del Sud

Seül es planteja per primera vegada incloure armes nuclears en el seu arsenal davant l'amenaça de Corea del Nord

zentauroepp39958638 file  in this photo on monday  sept  4  2017  file photo pro170905112553

zentauroepp39958638 file in this photo on monday sept 4 2017 file photo pro170905112553

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

No serà pels seus dots conciliadors pels quals Donald Trump passarà a la història. Una vegada més des de Twitter, el president dels EUA va anunciar ahir la seva disposició a permetre la venda d’«equips militars altament sofisticats» al Japó i a Corea del Sud, els veïns més directament amenaçats per l’escalada bel·licista, amb l’assaig nuclear inclòs, de Corea del Nord. Més llenya al foc en una regió altament inflamable.

Val la pena plantejar-se el retorn de les armes nuclears a Seül, va considerar així mateix ahir el Ministeri de Defensa sud-coreà. Va ser ràpidament corregit pel president i cap expert ho veu factible avui. Però la menció trenca un tabú que havia resistit totes les crisis cícliques de les últimes dècades i indica el punt d’ebullició de l’actual.

Seül acumulava un centenar d’armes nuclears nord-americanes quan el 1991 va firmar un acord amb Washington perquè se les emportés a canvi del compromís de defensa encara vigent. Les dues Corees van firmar mesos després l’històric tractat per desnuclearitzar la península que totes dues s’acusen d’haver trencat. Les violacions nord-coreanes són flagrants. Seül el viola al mantenir-se sota el paraigua militar dels EUA i les seves armes nuclears, interpreta Pyongyang.

Buscant l'empat

Les escalades de tensió revifen el debat a Corea del Sud. Els conservadors es pregunten per què segueixen honrant un acord que Pyongyang ignora olímpicament i el missatge cala. Una enquesta revelava a l’agost que el 68% dels sud-coreans recolzaven el retorn de les armes atòmiques. Un editorial de l’influent diari 'Dong-a Ilbo' assenyalava aquesta setmana que Corea del Sud no pot fiar-ho tot a la defensa nord-americana i instava a empatar la dissuasió nuclear del nord. Els bombarders dels EUA parteixen de Guam i les dues hores que necessiten per arribar a la península semblen molt llargues en cas d’urgència.

No és probable que les armes nuclears arribin amb el Govern de Moon Jae-in, tossut defensor del diàleg. No només s’arrasaria qualsevol esperança que el nord renunciés a les seves sinó que es multiplicaria el risc d’accidents.

Notícies relacionades

Moon lidia amb les amenaces nord-coreanes i les seves acusacions d’«agenollar-se» davant Washington, els humiliants tuits de Trump vaticinant el fracàs de la seva política d’apaivagament i una popularitat minvant per la percepció de tou. El context l’empeny a l’equilibrisme. Dilluns va acceptar completar l’escut antimíssils nord-americà THAAD que s’havia proposat desmantellar, ahir va obtenir permís dels EUA per augmentar el pes i l’abast dels seus míssils i ha ordenat febrils maniobres militars. 

Les imatges de satèl·lits suggereixen trapelleries nord-coreanes imminents. El diari sud-coreà Asia Business Daily assegura que dilluns es va detectar el que sembla un míssil intercontinental transportat en una llançadora. Aquest dissabte es compleixen 69 anys de la fundació del país i és tradició amanir els aniversaris amb desafiaments al món.