TENSIÓ NUCLEAR

Despertar entre sirenes i missatges de mòbil al Japó

Malgrat que els japonesos han après a conviure amb les cícliques amenaces nord-coreanes, el míssil que ha creuat el seu territori ha fet saltar totes les alarmes

zentauroepp39851148 a teleconference is held at hokkaido government in sapporo  170829165757

zentauroepp39851148 a teleconference is held at hokkaido government in sapporo 170829165757 / Masanori Takei

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

“Un míssil nord-coreà està sobrevolant el Japó. Si us plau, posi's a cobert a les zones d'espera o dins dels vagons”. Els toquiotes que al matí es preguntaven què havia alterat la mítica puntualitat dels seus trens van rebre la resposta dels altaveus de l'estació. Però el míssil nord-coreà a penes va aconseguir alterar el pols d'una de les ciutats més vibrants del món.

L'alarma va ser més intensa a Hokkaido, la segona illa més gran del país i principal destí turístic pels seus paisatges naturals. El Govern va accionar l'Alerta-J tan aviat els seus satèl·lits van detectar el llançament. Les sirenes van despertar la població pocs minuts després de les 6 AM (hora local). També van ser enviats milions de missatges als mòbils aclarint que un míssil passava damunt dels seus caps. “Si trobes algun objecte sospitós, no t'hi acostis i truca immediatament a la policia o els bombers”, aconsellava. I a les pantalles de les televisions, sobre un sobri fons negre, també s'informava sobre el míssil.

Col·locar altaveus

Notícies relacionades

L'Alerta-J va ser adoptada el 2007 per prevenir d'una imminent desgràcia natural o provocada per l'home. Va ser necessari el tsunami de 2011 perquè els governs locals s'afanyessin a col·locar els altaveus. El sistema sembla escassament eficaç davant un míssil per l'escàs temps de reacció. Un projectil nord-coreà només necessitaria deu minuts per arribar a Tòquio.

L'alarma va ser activada ahir a Hokkaido cinc minuts després del llançament i cinc després el míssil ja havia deixat enrere l'illa. L'últim excés nord-coreà també va tenir una influència relativa a l'illa. Els col·legis van ser tancats però el gruix dels pesquers van seguir treballant. Els japonesos, igual que els sud-coreans, han après a conviure amb les cícliques amenaces de destrucció massiva que arriben de Pyongyang.