SEGUEIXEN LES PURGUES

Turquia empresona un exporter de la selecció de futbol per "vincles colpistes"

El tribunal acusa l'exfutbolista de ser membre de la confraria de Gülen

undefined324297 turkey s national soccer team goalkeeper omer catkic dives f170828200530

undefined324297 turkey s national soccer team goalkeeper omer catkic dives f170828200530 / MURAD SEZER

1
Es llegeix en minuts
Efe / Istanbul

Un tribunal d'Istanbul ha decretat aquest dilluns presó preventiva per a Ömer Çatkiç, un antic porter de la selecció de Turquia de futbol, acusat de vincles amb la confraria del predicador Fethullah Gülen, a qui el Govern turc responsabilitza del fallit cop d'Estat de juliol del 2016.

Çatkiç, de 42 anys, va ser detingut dimarts passat i, una vegada acabats els interrogatoris, ha ingressat a la presó preventiva sota l'acusació formal de ser "membre de l'Organització Terrorista Fethullah Gülen (FETÖ)", informa el diari 'Hürriyet'.

Aplicació de missatgeria

El diari assenyala que la Fiscalia va començar a investigar Çatkiç després que un altre detingut, convertit en col·laborador de la justícia, donés el seu nom.

L'acusació assegura que l'exjugador tenia instal·lat al seu telèfon mòbil des del 2014 l'aplicació de missatgeria Bylock, una eina suposadament desenvolupada especialment per a les comunicacions xifrades de la confraria de Gülen.

Encara que la mateixa Fiscalia d'Istanbul ha estimat que unes 215.000 persones a tot Turquia van usar aquesta aplicació, la seva presència en un telèfon mòbil és sovint l'indici inculpatori fonamental per acusar algú de vincles amb els colpistes.

Donació

A més, 'Hürriyet' informa que Çatkiç va donar el 1999 un milió d'euros a la confraria amb un ingrés aBank Asya, el vaixell insígnia de l'imperi empresarial en mans de seguidors de Gülen, que va ser intervingut per l'Estat el febrer del 2015 i després clausurat.

Notícies relacionades

La confraria de Gülen, fins al 2013 ferm aliat del president turc, Recep Tayyip Erdogan, protagonitza des de fa quatre anys una acarnissada lluita de poder amb el Govern, que ha llançat àmplies purgues per posar fi a la presència de gülenistes en tots els cossos de l'Administració.

Ömer Çatkiç va ser porter de la selecció turca entre el 2000 i el 2005 i va posar fi a la seva carrera futbolística el 2012, quan jugava a l'Antalyaspor.