OPERACIÓ A ISTANBUL

Turquia ordena la detenció de 35 periodistes acusats de colpisme

La Fiscalia acusa els informadors de tenir vincles amb la confraria del predicador exiliat Fethullah Gülen, a qui el Govern atribueix el fallit cop d'Estat del juliol del 2016

mbenach39488080 topshot   protesters hold pictures of cumhuriyet journalists170810110023

mbenach39488080 topshot protesters hold pictures of cumhuriyet journalists170810110023 / OZAN KOSE

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller

«M'acaben d'agafar. Estic bé». A qualsevol lloc, aquestes paraules podrien significar qualsevol cosa; però a Turquia, després del cop d'estat del juliol del 2016, no. El seu autor és el periodista Burak Ekici,  editor del diari opositor ‘BirGün’, i els que l'han agafat són la policia turca, que l'acusa, amb altres 34 periodistes detinguts avui, de tenir vincles amb la confraria del clergue i teòleg Fethullah Gülen.

Segons Ankara, Gülen —que viu exiliat als Estats Units des del 1999— és el màxim responsable de l'intent de cop de l'any passat, que va voler acabar amb el Govern electe de Recep Tayyip Erdogan i pel qual van morir, en una sola nit, 250 persones: els «màrtirs» de la Turquia moderna.

Gülen, d'acord amb la justícia turca, va infiltrar els seus seguidors als llocs clau de l'Estat per, en el moment oportú, intentar enderrocar-lo: 13 mesos després de l'intent, 110.000 persones han sigut expulsades de l'administració i 50.000 altres han sigut detingudes. Entre aquestes últimes, els 35 periodistes detinguts avui, tots ells residents a Istanbul. Però hi ha moltes professions més: acadèmics, funcionaris, professors, administradors, policies, militars, polítics.

L'acusació justifica la detenció d'avui en el fet que els periodistes detinguts usen l'aplicació ByLock, una eina per a mòbils que té uns 200.000 usuaris a Turquia i que, segons les autoritats, va ser desenvolupada expressament per permetre una comunicació xifrada entre els membres de la confraria de Gülen. Per a la fiscalia, el mer fet de tenir aquesta aplicació instal·lada al telèfon ja és justificació suficient per detenir una persona i portar-la a judici.

NO SÓN ELS PRIMERS

Els periodistes detinguts avui, no obstant, no són els primers. Segons Reporters sense Fronteres (RSF), Turquia és el país del món on hi ha, avui dia, més reporters a la presó: 160.

Notícies relacionades

A molts se'ls acusa d'estar vinculats a la confraria «terrorista» de Fethullah Gülen —que va ser, de fet, aliat del Partit de la Justícia i el Progrés (AKP) d'Erdogan fins al 2012—, però també el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), la guerrilla kurda; aquesta és considerada tant per la Unió Europea com pels Estats Units com una organització terrorista.

De vinculacions amb les dues organitzacions, precisament, s'acusa 17 periodistes del diari opositor ‘Cumhuriyet’, als quals es va començar a jutjar fa 10 dies per col·laborar amb «algunes organitzacions terroristes, encara que sense ser membre». Per ells, la fiscalia demana penes d'entre 8 i 43 anys; encara que alguns hagin criticat durament a la confraria de Gülen —és el cas del periodista Mehmet Sik, que va passar un any a la presó per escriure un llibre molt crític amb el teòleg.