embolic judicial i diplomàtic

Desestimada la llibertat condicional per al periodista kurdosuec Hamza Yalçin

L'Audiència Nacional apunta el risc de fuga del detingut i assenyala que "s'ha d'assegurar l'entrega" a Turquia

mbenach39676236 protesters chant slogans as they hold portraits of hamza yal170824172921

mbenach39676236 protesters chant slogans as they hold portraits of hamza yal170824172921 / OZAN KOSE

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Barcelona

El periodista kurdosuec detingut a Barcelona per ordre de la Interpol, a petició del Govern turc, seguirà en presó provisional a l'espera que Turquia sol·liciti formalment la seva extradició. La defensa de Hamza Yalçin va presentar un recurs d'apel·lació per sol·licitar la seva llibertat condicional, una opció que ha sigut desestimada aquest dijous per la Sala Penal de l'Audiència Nacional. El fiscal ja es va oposar per "falta d'arrelament" a decretar-li aquesta mesura cautelar, que sí que va ser concedida a l'escriptor turcoalemany Dogan Akhanli, detingut a Granada.

La mateixa argumentació ha usat l'Audiència Nacional per mantenir-lo empresonat. En la resolució a què ha tingut accés aquest diari, assenyala que la falta d'arrelament es fonamenta en el fet que el periodista va ser detingut a l'aeroport del Prat (Baix Llobregat), mentre esperava per embarcar amb destí a Londres. "No podem descartar que, posat en llibertat, s'escapi de la nostra jurisdicció", apunta l'escrit, i afegeix que s'ha d'"assegurar l'entrega" al tractar-se d'un procediment de cooperació judicial internacional. "No és el moment d'entrar en consideracions sobre eventuals vulneracions de drets fonamentals (...) i eventual persecució per raó de l'activitat política", indica l'Audiència, que abordarà aquestes qüestions amb la demanda d'extradició.

Penes de mort

En el recurs, la defensa del periodista justificava la "impossibilitat" de concedir la seva extradició a Turquia a l'haver sigut asilat polític a Suècia -des del 2005 és ciutadà d'aquest país- i tenir "dues penes de mort pendents al país reclamant", tot això davant la situació de "vulneració sistemàtica de drets humans" que es pateix a l'Estat turc.

Un dels advocats del periodista, David Aranda, ha insistit que "no té sentit seguir privant-lo de llibertat perquè l'extradició no arribarà enlloc", ja que, segons ell, encara que hi hagués risc de fuga, no es pot acordar una extradició quan Yalçin "pot ser executat o sotmès a tractes inhumans o degradants" al país reclamant. Aranda s'acull als principis del Conveni contra la Tortura de les Nacions Unides, així com del Tribunal Europeu de Drets Humans, per argumentar que s'ha de "prohibir taxativament" la seva extradició, al·legant també que Yalçin va ser condemnat a mort el 1998 i el 2004 a Turquia.

Arrelament reclamat

Notícies relacionades

La defensa, que presentarà una nova petició de llibertat davant el jutge Ismael Moreno, que instrueix el cas, ha reiterat que el periodista té nacionalitat sueca, i per tant és ciutadà de l'espai comunitari, fet que segons Aranda equival a l'arrelament reclamat perquè, si no es presentés a la visteta davant l'Audiència Nacional, "es podria emetre una ordre internacional perquè fos detingut a Suècia i portat davant les autoritats espanyoles sense inconvenients".

En una carta publicada a EL PERIÓDICO, Yalçin considera "contrari als drets humans" que Espanya l'hagi empresonat per les seves "activitats polítiques" i es prepari per extradir-lo, i reclama la seva posada en llibertat. "Espanya és utilitzada com un instrument en aquesta injustícia", assegura al seu escrit. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, compareixerà la setmana que ve al Congrés per donar explicacions sobre el cas.