EMBOLIC JUDICIAL I DIPLOMÀTIC

Hamza Yalçin: "Espanya és utilitzada com un instrument en aquesta injustícia"

El periodista pres a Brians i reclamat per Turquia demana en una carta ser posat en llibertat

L'activista nega les acusacions i assegura que Erdogan el persegueix per motius polítics

jregue39676245 protesters chant slogans as they hold portraits of hamza yal170822105750

jregue39676245 protesters chant slogans as they hold portraits of hamza yal170822105750 / OZAN KOSE

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Barcelona

Al’espera que les autoritats turques formalitzin la seva demanda d’extradició i que l’Audiència Nacional resolgui el seu recurs d’apel·lació sol·licitant la llibertat condicional, el periodista kurdosuec Hamza Yalçin trenca el seu silenci des de la presó. En una carta que publica EL PERIÓDICO, Yalçin qualifica de «contrari als drets humans» que Espanya l’hagi empresonat per les seves «activitats polítiques» i es prepari per extradir-lo, i reclama la seva posada en llibertat. 

«Em resulta difícil comprendre les autoritats d’Espanya», afirma Yalçin, que sosté que el president turc, Recep Tayyip Erdogan, «és conegut mundialment per la seva intolerància extrema amb la premsa independent» i els seus opositors. «Em va sorprendre que Espanya ajudés Turquia en aquest assumpte», afegeix el periodista, crític també amb la passivitat mostrada per les autoritats sueques, que no han comparegut davant l’Audiència Nacional per oposar-se a la seva extradició: «Esperaria que el Govern de Suècia, país al qual vaig arribar com a refugiat polític i del qual ara soc ciutadà, protegís decididament la seva pròpia sobirania i valors democràtics».

Una organització inexistent

«Resulta que Erdogan em va declarar terrorista perquè escrivia i parlava en contra seu, i va avisar la Interpol perquè em capturessin i m’entreguessin». Així comença el relat de Yalçin, que seguidament desgrana els detalls de la seva detenció, el dia 3 d’agost a l’aeroport del Prat, els interrogatoris policials i el seu trasllat a la presó de Brians 1, on assegura que a l’arribar va ser agredit pels guàrdies. «Vaig rebre la formació bàsica sobre com m’hauria de comportar», assegura el periodista, que finalment va optar per no denunciar els fets. «Per a mi és suficient que s’entengui que aquestes pràctiques són incorrectes», resol.

Yalçin nega una rere l’altra les acusacions de Turquia, com la de ser el secretari general del Moviment de Resistència del Front/Partit d’Alliberament del Poble de Turquia (THKP-C), una organització que segons el periodista «no està activa des del 1972», quan va ser assassinat el seu líder, Mahir Çayan. «El fet que jo admiri Çayan no demostra que sigui membre del THKP-C. També admiro Espartac, Fidel Castro, el Che Guevara (...)», ironitza.

Sí que reivindica la seva pertinença al Moviment d’Educació i Solidaritat –al qual el Govern turc atribueix «activitats terroristes»– i la seva aposta per «formar una unió entre socialistes, kemalistes demòcrates i el moviment kurd». «Soc un lluitador per la llibertat que utilitza eines i mitjans pacifistes», es defensa l’intel·lectual kurd. «El problema és que soc un activista a qui Erdogan considera perjudicial per al seu poder», manté.

«Erdogan, disposat a una guerra»

Notícies relacionades

Yalçin defineix Erdogan com «un dels dictadors més perillosos que ha existit al món», i assegura que empresona els seus opositors «per protegir i enfortir el seu poder». «Està disposat a iniciar una guerra civil per eliminar l’oposició», assegura. El periodista afirma que la justícia turca «mai ha sigut independent», però que el Govern d’Erdogan «conserva totes les coses negatives dels anteriors i a més a més les està augmentant». «L’Estat està sota el control d’una sola persona (...). Erdogan em vol castigar i fa que la Interpol em persegueixi sense cap prova. Espanya és utilitzada com un instrument d’aquesta injustícia», acaba dient Yalçin.

El periodista va ser detingut en virtut d’una ordre internacional de la Interpol a petició de Turquia, que l’acusa d’«insults al president» i «vincles amb el terrorisme». Les autoritats turques disposen fins a l’11 de setembre per sustentar la seva petició d’extradició, sobre la qual la Sala Penal de l’Audiència Nacional haurà de pronunciar-se i el Consell de Ministres tindrà l’última paraula. La mateixa sala ha de resoldre el recurs d’apel·lació de Yalçin demanant la seva llibertat, a la qual el fiscal s’oposa, a diferència del que va passar en el el cas de l’escriptor turcoalemany Dogan Akhanli, detingut també a Espanya per ordre d’Ankara. Per Yalçin, «si hi ha algú que ha de ser buscat, detingut i jutjat, aquesta persona és Erdogan».