Anar al contingut

VIOLÈNCIA RACISTA

Els grups racistes dels EUA es treuen la caputxa en l'era Trump

Tres morts a Charlottesville (Virgínia) en una jornada de violència per una manifestació de supremacistes blancs

Crítiques bipartidistes al president per la seva negativa a condemnar expressament neonazis i extrema dreta

Idoya Noain

Steve Helber

Els grups racistes dels EUA es treuen la caputxa en l'era Trump
Els grups racistes dels EUA es treuen la caputxa en l'era Trump
Els grups racistes dels EUA es treuen la caputxa en l'era Trump
Els grups racistes dels EUA es treuen la caputxa en l'era Trump
Els grups racistes dels EUA es treuen la caputxa en l'era Trump
Els grups racistes dels EUA es treuen la caputxa en l'era Trump

/

La violència racista ha esclatat amb tota la seva força als Estats Units de Donald Trump, un país on les noves generacions del Ku Klux Klan s'han tret la caputxa i els neonazis marxen exultants i amb orgull, recolzats per altres nord-americans organitzats en milícies mentre, amb representants de la dreta radical al seu equip, el president es resisteix a distanciar-se clarament d'aquests grups.

Aquest dissabte tres persones han mort a Charlottesville (Virgínia) en una caòtica i violenta jornada provocada per la convocatòria d'una manifestació d'extrema dreta, a la qual han respost contramanifestants. Una de les morts, la d'una dona de 32 anys, s'ha produït quan un cotxe ha atropellat alguns d'aquests contramanifestants, i també ha deixat 19 ferits, que se sumen a 14 ferits més que hi ha hagut en els enfrontaments. Les altres dues morts han sigut conseqüència de l'accident d'un helicòpter de la policia que seguia des de l'aire les protestes.

L'atac amb el cotxe ha sigut intencionat segons alguns testimonis, i els indicis a què apunten els vídeos, reminiscents de les imatges d'atemptats a Niça o Londres. Per aquest atropellament ha sigut detingut i acusat de càrrecs que inclouen el d'assassinat en segon grau un noi de 20 anys d'Ohio, James Alex Fields Jr. I el Departament de Justícia ho ha començat a investigar com un cas de drets civils.

VÍDEO: Car slams into group of people during protests in Charlottesville, Virginia; reports of serious injuriïs (Vid: Rebelutionary_Z) pic.twitter.com/Gf5qMf64u9

— BNO News (@BNONews) August 12, 2017

La marxa supremacista blanca als EUA acaba en Estat dEmergència. / SOMODEVILLA-AFP / EFE VÍDEO

La condemna de Trump

Trump ha condemnat els fets però tant els seus missatges a Twitter com sobretot la declaració que ha fet des de Bedminster (Nova Jersey) han sigut àmpliament criticats. Al parlar davant la premsa el president ha condemnat “en els termes més contundents possibles aquesta atroç mostra d'odi, intolerància i violència” però l'ha atribuït en dues ocasions a “molts bàndols”. I aquesta equidistància, i el fet que en cap dels seus missatges hagi denunciat directament els grups racistes, li ha comportat una allau de crítiques, fins i tot des del seu mateix partit.

Entre els republicans, el senador Marco Rubio ha escrit a Twitter que “és molt important per a la nació sentir el president descriure els fets de Charlottesville com el que són, un atac terrorista de supremacistes blancs”.

La congressista Ileana Ros-Lehtinen també ha usat la xarxa social per escriure que “els supremacistes blancs, els neonazis i els antisemites són l'antítesi dels nostres valors americans” i assegurar que “no hi ha ‘altres bàndols’ en l'odi i la intolerància”. I el senador Orrin Hatch ha reclamat “anomenar el diable pel seu nom”, i ha afegit: “El meu germà no va donar la seva vida combatent contra Hitler perquè les idees nazis es quedin sense oposició aquí a casa”.

La tebior de Trump reobre per a ell un front que ja el va perseguir en campanya: la seva negativa a distanciar-se clarament dels grups de supremacistes i nacionalistes blancs que van recolzar la seva candidatura. Un dels líders d'aquests grups, David Duke, que va ser líder del KKK, havia assegurat dissabte a Charlottesville que la manifestació, organitzada amb el lema 'Unir la dreta', representava un punt d'inflexió. "Estem decidits a recuperar el nostre país, complirem les promeses de Donald Trump”, va dir.

Duke també ha sigut un dels pocs que han considerat que el president, que té al seu equip agitadors de la dreta radical com Steve Bannon, Stephen Miller i Sebastian Gorka (vinculat a un grup nazi a Hongria), els havia atacat amb la seva declaració de condemna: “Recordi que van ser els americans blancs els que el van posar a la presidència, no els esquerrans radicals”, li ha escrit a Twitter.

Caputxes fora

La protesta de Charlottesville era la més gran convocada fins ara dins d'una onada de manifestacions similars d'extrema dreta organitzades a diversos punts del sud del país al voltant de la retirada de símbols i monuments de la Confederació, el bàndol proesclavista derrotat en la guerra civil nord-americana. En totes hi ha hagut enfrontaments entre els extremistes blancs i contramanifestants, entre els quals hi ha hagut alguns radicals antifeixistes, però la violència no havia arribat fins al punt d'aquest dissabte.

Les tensions van començar divendres, quan els supremacistes blancs van fer una vetlla al campus de la Universitat de Virgínia en què van portar torxes (despertant els ressons dels pitjors linxaments del KKK) i van llançar eslògans racistes i nazis com “sang i terra”.

Dissabte al matí, amb els mateixos missatges i símbols d'odi i amb emblemes de la campanya de Trump, acompanyats per paramilitars fortament armats, van tornar a ocupar els carrers, disposats a fer la manifestació prevista al parc de l'Emancipació, d'on l'Ajuntament ha decidit retirar l'estàtua del general confederat Robert E. Lee. Abans d'arribar-hi hi va haver enfrontaments amb gasos lacrimògens i cops entre els racistes i grups de contramanifestants, i el governador va decidir declarar l'estat d'emergència i prohibir la manifestació.

Va ser quan els diversos grups es començaven a dispersar quan el cotxe conduït per Fields va atropellar diversos contramanifestants. A la nit, a tot el país es van organitzar vetlles en honor als morts i ferits a Charlottesville.

0 Comentaris
cargando