LLUITA INTERNA

El 'brexit' enfronta els ministres de May

Els desacords al Gabinet impedeixen a Londres tancar un full de ruta

Els 'gradualistes' planten cara as partidaris de trencar tots els ponts amb la UE

fcasals37783383 theresa may170806181731

fcasals37783383 theresa may170806181731

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Govern britànic se n’ha anat de vacances sense els deures fets, incapaç de posar-se d’acord sobre el 'brexit'. Les diferències internes dins del Gabinet conservador han impedit acordar encara els passos que el Regne Unit pretén fer per gestionar la sortida de la Unió Europea. És l’estratègia que reclamen des de fa temps i urgentment els empresaris britànics que, cansats, han començat a prendre les seves pròpies decisions per protegir-se. Hi ha afartament també en els negociadors a Brussel·les, que amenacen de suspendre les discussions si no hi ha progressos.

  

 L’enfrontament sobre el 'brexit' entre els ministres de la primera ministra, Theresa May, crea una incertesa que ja està afectant l’economia del Regne Unit, tal com ha advertit el Banc d’Anglaterra aquesta setmana. Una vegada més les diferències sobre Europa divideixen el Partit Conservador, però aquesta vegada les querelles en una formació política poden arrossegar el país a l’abisme.

  

 «L’Estat britànic navega cap al seu tercer desastre en 15 anys, després de la guerra de l’Iraq i la crisi financera», assenyala el columnista del 'Financial Times' Simon Kuper. Una opinió compartida pels líders del sector econòmic i financer, que observen amb creixent escepticisme que s’arribi a un acord abans que expiri el termini el març del 2019.

RISCOS

«Hi ha una necessitat urgent que el Govern es comprometi degudament davant els riscos més imminents per als negocis derivats del 'brexit'», assenyala un informe divulgat aquesta setmana per l’Institute of Directors (IoD), una organització que enquadra els líders empresarials britànics. «Per planejar els negocis necessitem saber quina ruta seguirà el Govern», insisteix el document. Una clara decisió «enviaria un senyal important de confiança a les companyies, que el Regne Unit està compromès a minimitzar les pertorbacions».

  

La pilota està al camp del Govern i ja fa un any que hi és. Un dels obstacles són els punts de vista oposats a l’equip de May, sobre quines opcions prendre per encarrilar la transició, immediatament després del 'brexit'. La necessitat d’un període transitori només ha sigut evocada en realitat en el Gabinet, després que May perdés la majoria absoluta en les eleccions del mes de maig passat. El resultat va frenar els anomenats 'brexit'ers, els ministres que aposten per una ruptura contundent el març del 2019.

    

Després dels fallits comicis, el ministre de Finances, Phillip Hammond, va apel·lar al realisme dels seus col·legues i ha proposat un període transitori d’un màxim de tres anys. Hammond forma part dels anomenats gradualistes, que desitgen una sortida escalonada i amistosa de les normatives europees, per facilitar així l’adaptació de l’economia britànica als nous límits d’immigrants i a l’abandonament del mercat únic.

    

Aquest comiat gradual compta amb el suport de la ministra de l’Interior, Amber Rudd, de Damian Green, primer secretari d’Estat i número dos de l’Executiu, i de l’exministre d’Afers Exteriors, William Hague.  Enfront d’ells hi ha els que volen un 'brexit' a qualsevol preu, com el ministre de Comerç Internacional, Liam Fox, el d’Exteriors, Boris Johnson, i probablement la mateixa May, sense poder real ara, i en el càrrec al capdavant de l’Executiu fins que els seus decideixin reemplaçar-la.

    

Notícies relacionades

Aquesta tardor el Govern haurà de resoldre els seus desacords, però «l’habilitat dels 'brexiters' de tirar-se un tret al peu no s’ha de descartar», adverteix l’exviceprimerministre liberal Nick Clegg, un dels millors coneixedors dels mecanismes europeus en la política britànica. «El que falta», segons el parer de Clegg, «abans, durant i després del referèndum, és una visió coherent del paper de la Gran Bretanya fora de la Unió Europea. La negociació ensopega amb el primer obstacle, perquè ningú sap cap on va».

 La conferència anual dels conservadors a partir de l’1 d’octubre vinent a Manchester es presenta difícil per a May, si aleshores segueix sent líder dels tories. Serà quan hagi d’aclarir per on anirà el futur de les negociacions. Si manté el qüestionat 'brexit' dur, que va anunciar en la conferència de l’any passat, o si opta per rectificar i cedir a la sortida proposada pels gradualistes. 

La fossa irlandesa

Si les negociacions en aquest assumpte fracassen, serà el retorn als llocs fronterers que repre- senten, segons Varadkar, «una manifestació física brutal de les divisions històriques i del fracàs polític».